Verklighet mot önskedrömmar

Bild från Preem. Full tank på två minuter!

Ägande och bruk av egen bil (privat eller juridiskt) sitter trångt i dagens klimat- och energidebatt. Politiker, myndigheter och experter med olika agendor försöker på alla sätt att inskränka fritt val och bruk av egen bil. 

I detta står ägarens och användarens behov och verklighet emot önskedrömmar och egna intressen hos dem som av olika skäl och på olika sätt vill inskränka och styra hur vi äger och använder våra bilar. 

Så länge de senare får hållas, blir resultatet alltid att det blir svårare och dyrare. Det är tvärt emot bilisters egna önskemål. Vi vill enkelt, billigt, effektivt och säkert kunna äga och använda våra bilar i vardagen. 

Synen på bil och bilism är helt olika mellan å ena sidan bilister, å andra sidan deras motståndare. Den är till stor del ideologisk: motståndarna tycker helt enkelt inte om bilar eller individuella transporter annat än till fots eller per cykel. 

Men bilister är ibland också fotgängare, cyklister eller kollektivtrafikanter. En och samma person kan ha motstridiga intressen och önskemål. Kommuner och regioner äger och använder bilar men ansvarar också för gator, vägar och stadsmiljö 

Det skapar direkta intressemotsättningar och gör det svårt för företag och deras bilåkande att lösa sina transportproblem. Det gör dem mer beroende av kollektiv trafik och stärker läget för hyrbilar och taxi. 

Hellre än att binda pengar i en bil per person med osäkert restvärde kan man vid behov hyra bil eller ta en taxi. Man kan också i grannskap eller företag skapa en bilpool med gemensamt ägda bilar att utnyttja vid behov. 

Samt förstås åka kollektivt, gå till fots eller cykla, vilket bilmoståndarna helst ser. Om alls bil, skall den enligt dem drivas elektriskt. Dock mindre bra för ägaren och brukaren. Lika genial som elmotorn i sig är, lika dyrt, opraktiskt och miljöfarligt är det batteri som skall ge motorn energi. 

För att skona batteriet bör man ha minst 20 procent kvar och ladda till högst 80 procent av full kapacitet. Det ger 60 procent tillgängligt. För ett 75 kWh batteri blir det 45 kWh. Dessutom försvinner 15 – 20 procent när man laddar. För att få 45 kWh måste man alltså ladda och betala för 52 – 54 kWh.  

SituationBränslebilBatteribil
Tanka/ladda50 liter52-54 kWh
Tid att tanka/ladda2 minuter½ till 2 timmar
Hur oftaVarannan vecka?Varje dag?
Tillgängligt45 liter45 kWh
Förbrukning5-7 l/mil2-3 kWh/mil
Räckvidd64-90 mil15-23 mil

Vid en pump tankar man 25 – 30 liter per minut. Att ladda hemma är billigt men långsamt. Att ladda vid laddstolpe är snabbare men dyrare.  

Visst kan man ändå ladda från nästan tomt till fullt batteri. Men det går långsamt och blir dyrare. Då kan ett 75 kWh batteri räcka för 30 – 45 mil beroende på väder, last, fart och andra omständigheter. 

Därför får flertalet elbilsägare vänja sig vid att ladda halvfullt batteri upp till 80 procent flera gånger i veckan för att inte hamna i beråd. Det räcker för dagliga turer på 10 – 15 mil. Att ladda blir en del av den dagliga rutinen. Det slipper man med en vanlig bränslebil. 

Elbilens begränsningar är värda att hålla i minnet även om man hyr eller delar bil. Om uthyrarna inte har rena bränslebilar, har man mer praktisk nytta av en hybrid eller laddhybrid. Det är vardagens verklighet mot bilfiendernas önsketänkande. 

Text: Tege Tornvall