Mat- och dryckestrenderna på agendan 2024

Nytt år betyder nya trender. Så vad kommer trenda i mat- och dryckesvärlden 2024? Vilken trend hintar kombinationen Pringles och caviar om? Och hur har TikTok-fenomenet Girl Dinner ändrat sättet vi ser på våra middagar? Med kockar och bartenders världen över har Club Med nu undersökt vad som kommer stå på menyn det kommande året. 

Sedan 1950 har Club Med erbjudit mat och dryck i form av all inclusive. Med kockar och gäster från hela världen skiljer sig preferenserna åt, samtidigt som det finns en hel del gemensamma nämnare. En sådan är trender, som sedan sociala mediers framfart ofta får snabb spridning världen över. Nicholas Bresch, Managing Director på Club Med i UK, Irland och Norden, har undersökt vilka trender Club Meds kockar och bartenders tror kommer vara på agendan under 2024. 

– Det är intressant när man har så stor geografisk fördelning som vi har, för det innebär ofta att man snabbare kan se gemensamma nämnare. Någonting som börjar efterfrågas i Japan ena dagen kan någon fråga om i Frankrike dagen därpå. Det är ofta så vi ser trender som börjar etableras, innan de blir riktigt välkända, säger Nicolas Bresch. 

Lyx och enkelhet i symbios 

Vad har Pringles och caviar gemensamt? Enligt TikTok är det en perfekt kombination som över 40 miljoner personer har tagit del av – och ett tydligt exempel som hintar om hur vi hittar nya vägar för att låta lyxen ha fortsätt del våra liv, trots en tuffare ekonomi, utan att vara för dyrt eller pretentiöst.  

Glöm hamburgare – nu är det de grillade mackornas storhetstid 

Trots att Club Sandwich är en stående rätt på många beach clubs världen över kopplas bröd på restaurang ofta till en snabb förrätt innan den riktiga måltiden kommit in. Grillade mackor har dock börjat få allt större utrymme även på bättre restaurangmenyer världen över. Under 2024 tror Club Meds kockar att olika varianter av matiga mackor kommer vara allt mer efterfrågat samtidigt som den långtgående burgartrenden får ge vika. 

Semestertorka 

Flygplatsöl är ett etablerat begrepp som många ser som den officiella starten på sin semester och många unnar sig därefter sig mer alkoholhaltig dryck än vad man hade gjort på hemmaplan. Denna trend är dock på väg att vända och numera använder en hel del i stället semestern som ett tillfälle att lägga mer tid på träning och kickstarta en diet eller detox. Under 2024 kommer därför mocktails tillsammans med fullvärdiga alkoholfria vin- och ölalternativ att få större utrymme i barmenyn.  

Det lyxiga småätandet 

Att äta små tilltugg har tidigare kopplats till småätande. Men TikTok-uttrycket Girl dinner innebär att man äter många mindre rätter och snacks i stället för traditionella huvudrätter till middag – och trenden har på kort tid fått närmre tre miljarder visningar i appen. Trendens framfart har inneburit att allt fler fått upp ögonen för att äta smårätter och tilltugg i olika variationer som en hel måltid. 

Den cirkulära mattrenden 

Att undvika att kasta matrester är inte längre tillräckligt. I en tuffare ekonomi där hållbarhet hamnat högt upp på agendan utmanas restaurangerna att hitta nya, kreativa sätt att undvika matsvinn helt och hållet. Att använda alla delar av råvarorna och återskapa från överblivna serveringar kommer uppmärksammas mer än tidigare av restaurangköken världen över 2024. Club Meds initiativ Happy to Care är ett bevis på detta, då företaget med över 60 års erfarenhet av buffé-servering kunnat reducera matavfallet per person och måltid till endast 101 gram. En siffra de ständigt arbetar för att kunna sänka ytterligare.