3 japanare att lägga på minnet

Det japanska köket är känt över hela världen för sin precision, elegans och fokus på färska råvaror. Det har en lång och rik historia som sträcker sig över århundraden. Jag har valt ut mina tre ”favorit-japanare” som du bara inte får missa. Dessa tre restauranger representerar det bästa inom japansk matkultur och ger en unik och oförglömlig matupplevelse.

The Aubrey – London

The Aubrey är en exklusiv japansk restaurang som ligger inuti det prestigefyllda hotellet Mandarin Oriental Hyde Park. The Aubrey har sedan öppningen 2022 redan hunnit etablera sig som ett av de mest populära middagsupplevelserna i centrala London. Detta helt nya restaurangkoncept ersätter Bar Boulud och kombinerar en designad izakaya-inspirerad bar och mysig restaurang som visar upp kreativa cocktails med traditionell japansk mat. Izakaya i Japan är vanligtvis informella drinkställen eller hål i väggen. The Aubrey är istället en distinkt femstjärnig version som skämmer bort sina matgäster på ett ogenerat extravagant och teatraliskt sätt.
Jag och mitt sällskap får ett mysigt hörnbord med utsikt över restaurangen. Den japanska estetiken genomsyrar hela restaurangen, från de minimalistiska trädetaljerna till den dämpade belysningen. Jag bläddrar igenom menyn och börjar min japanska matresa med att prova deras berömda sushikreationer. Kockarna arbetar med precision och skicklighet framför mig vid sushibaren och min första sushibit anländer – en perfekt rundad nigiri med färsk fisk ovanpå en liten kudde av sushiris.

The Aubrey är Maximal Concepts första brittiska satsning – en prisbelönt lyxrestauranggrupp grundad av Malcolm Wood, Xuan Mu och Matt Reid i Hong Kong. Bakom den personliga och detaljrika inredningen står designstudion Brady Williams, som på ett hisnande förföriskt sätt lyckats kombinera den överdådiga och intimt upplysta interiörerna i mörka träslag, med små sirliga figurer i porslin och lergods, ömtåliga glas och eleganta ätpinnar.
Menyn på The Aubrey är en hyllning till traditionella japanska smaker och rätter. Efter att ha avnjutit en palett av rå fisk, bestämmer jag mig för att utforska andra delar av menyn. Det blir en tempura, där grönsakerna är lätt krispiga och friterade till perfektion. Till det serveras en galet god dipsås som kompletterar tempuran på bästa sätt. Det sista jag beställer in är deras välkända wagyu-biff som är otroligt mör och köttet nästan smälter i munnen. Jag njuter av varje tugga.

Vinlistan på The Aubrey är noga utvald för att komplettera maten och erbjuder ett brett urval av japanska sake, fina viner, cocktails och andra drycker. Personalen finns alltid till hands för att rekommendera det perfekta vinet som passar till varje rätt och smak.

Då jag är en riktig sockergris kan jag inte motstå att avsluta min matupplevelse på The Aubrey med en söt dessert, trots att jag är både nöjd och mätt. Jag väljer deras signaturdessert – grönt-te-panna-cotta med sesamglass. Desserten är som allt annat på The Aubrey, ett sofistikerat potpurri av traditionella japanska smaker, vackert presenterade till fulländning.

Avslutningsvis kan jag säga att The Aubrey är inte bara en restaurang, det är en upplevelse för alla sinnen. Det är den perfekta platsen att utforska och uppskatta den rika och mångfaldiga japanska matkulturen i en elegant och förstklassig miljö. Lite kul att nämna är också att The Aubrey har fått sitt namn från Oscar Wildes brittiska favoritkonstnär och illustratör, Aubrey Beardsley.

Nobu by the beach – Dubai

Nobu är ett internationellt känt varumärke inom restaurangbranschen och grundades av den japanske kocken Nobu Matsuhisa, skådespelaren Robert De Niro och filmproducenten Meir Teper. Nobu Matsuhisa är känd för sin unika fusion av japansk och sydamerikansk matlagning, som kombinerar traditionella japanska smaker och tekniker med influenser från Peru och andra sydamerikanska länder.
Den första Nobu-restaurangen öppnades 1994 i New York och blev snabbt en enorm framgång. Sedan dess har Nobu-restauranger expanderat över hela världen och blivit synonymt med lyxig japansk fusionmat och en sofistikerad matupplevelse. Nobu-restaurangerna har blivit populära bland kändisar och gastronomiska entusiaster för sin höga kvalitet på maten och den exklusiva atmosfären. Noby by the Beach har definitivt den rätta internationella Jetset – stilen.
Nobu By the Beach i Dubai, som tillhör det nyöppnade superlyxiga hotellet Royal Atlantis, är en exklusiv beach club-upplevelse och kombinerar det bästa av två världar – kulinarisk expertis i en supercool och lyxig miljö. Här blandas modern cool lyx med minimalistiska japanska traditioner i en unik pool- och strandklubbsupplevelse.

Vi hade turen att få solsängar precis vid poolkanten, med vidsträckt utsikt över Palmön och Dubais skyline med den gyllene stranden och det turkosblåa havet i förgrunden, en drömlikt vacker miljö. På Nobu by the Beach finns en lagunpool, dagbäddar och en samling exklusiva VIP-hytter och en utomhusbar och terrass med utsikt över havet.

Menyn på Nobu by the Beach är inspirerad av Nobus universellt älskade japanska peruanska mat som serveras med en bitesize twist. Med fokus på ”sharing meny” som bento-lådor, sandos och tacos. Självklart beställde vi även in den supergoda, misomarinerade och lite söta signaturrätten ”Black cod”, som serverades på en knaprig babysallad. En helt ny rätt som vi också testade var kultfavoriten wagyu-biff sando som serverades med traditionella japanska dashi-frittes. En annan rätt som man måste prova är Nobus välkända ceviche med havsabborre, toppad med regnbågsrom som är vackert presenterad i en uthuggen kokosnöt. Som dessert valde vi mochi, đến söta och sega, lite klibbiga glassen – ikoniskt för just Japan. En perfekt och uppfriskande avslutning a la Nobu style.

Det utvalda cocktailprogrammet på Nobu by the Beach är helt olik alla andra strand- och poolklubbar som jag besökt. Cocktailmenyn är designad för att bryta loss och återuppfinna de traditionella, innovativa teknikerna, serveringsstilarna och viktigast av allt, att balansera och kombinera olika smaker med traditionella japanska och peruanska ingredienser. Ett omsorgsfullt detaljarbete som man inte kan förvänta sig av många andra barer i världen.

En Japanese Brasserie – New York

Musikbaren En i New York är en spännande restaurang som bjuder på både Fusionen av japansk och västerländsk musik – en unik och minnesvärd destination för både musikälskare och matentusiaster. Genom att förena dessa två kulturella influenser skapas en unik musikalisk upplevelse som inkluderar jazz, klassisk musik, traditionell japansk musik och till och med experimentell musik, med den livliga och mångsidiga musikscenen i New York.
Liveframträdanden skapar en dynamisk och levande atmosfär där gästerna kan njuta av musiken på nära håll och uppleva energin och skickligheten hos artisterna. En är speciellt känd för att locka till sig talangfulla musiker från både Japan och den lokala musikscenen i New York som ger en intim atmosfär och upplevelse av närhet mellan artist och publik.
Den mindre storleken på lokalen skapar en mer personlig och interaktiv upplevelse där gästerna kan komma nära musikerna och verkligen känna musikens närvaro. Det är precis den typ av plats jag letat efter för att få en autentisk japansk matupplevelse och samtidigt njuta av en livlig musikscen.
Personalen välkomnar mig med vänliga leenden och jag leds till mitt bord. Jag slår mig ner och låter mina sinnen absorbera omgivningen. Doften av färska råvaror och japanska kryddor fyller luften och jag kan höra det mjuka ljudet av jazzmusik som spelar i bakgrunden. Det är en unik kombination av japansk kultur och musikalisk njutning.
Jag tar en titt på menyn och blir förtrollad av de spännande japanska rätterna som erbjuds. Jag börjar med att prova deras sushi och sashimi, som är kända för att vara av högsta kvalitet. En tallrik av färgglada och vackert presenterade sushibitar serveras framför mig. Jag plockar upp en bit med mina ätpinnar och smakar på den fräscha fisken som smälter i min mun. Det är en perfekt balans mellan smaker och jag kan känna kockens hängivenhet till detaljer i varje tugga.


Efter att ha avnjutit sushin vill jag utforska mer på menyn. Jag beställer en ångad dim sum med fyllningen och ett tunt och mjukt degomslaget. Jag har aldrig varit i Japan men de spännande smakerna gör att jag nästan känner att jag är där, varje tugga på En är som en resa till Japan.

Medan jag njuter av min mat försvinner jag in i musiken som fyller rummet. Jazztonerna smyger sig in i mitt sinne och jag kan inte låta bli att nicka med i takt. Det är som att jag har transporteras till en annan tid och plats, där den japanska kulturen och den amerikanska musiken smälter samman i harmoni.
När jag betalar notan och lämnar En känner jag mig uppfylld av en unik upplevelse. Jag har fått smaka på fantastisk japansk mat och njutit av livlig musik. Jag ser fram emot att återvända till En för att uppleva ännu mer av den japanska gästfriheten.

Skrivet av Jessica Berghult