Qatar

De flesta besökare som tidigare gjorde sin första visit i emiratet Qatar tycktes ha delat samma förvåning som Egyptens framlidne president Hosni Mubarak när han förevisades TV-kanalen Al Jazeeras nyhetsstudio i huvudstaden Doha. 

 “Kommer allt det där oväsendet från den där lilla tändsticksasken? ”, var Mubaraks kommentar då han lyssnade på en nyhetssändning från Al Jazeera. Han var mäkta förvånad över att den lilla TV-stationen, som finansieras av Qatars härskare, kunde orsaka folkstormar och svåra problem för regeringar från Persiska viken till Atlanten. 

Qatar har också rört om i världen tack vare dess stadigt ökande profil i idrottsvärlden och affärsvärlden. Och för ett tiotal år sedan fick man mot alla odds i uppdrag att arrangera fotbolls-VM 2022. Qatar arrangerar i dagsläget drygt 200 evenemang om året i form av utställningar, konferenser och idrottsevenemang, och har också förklarat sig intresserat av att på sikt stå som värd för sommar-OS och VM i fri idrott. Det är kaxiga ambitioner för ett pyttelitet land som för bara ett tiotal år sedan arrangerade sitt första stora idrottsevenemang – Asiatiska spelen och fem år tidigare endast var en prick på den internationella mötesradarn.  

”Vårt rika kulturarv och våra traditioner är viktiga för oss och är något vi inte vill ska gå förlorat i massturism och ett av dem är museet för islamisk konst i Doha”, säger shejk Al Nuaimi. 

Dohas nya internationella flygplats blev klar i början på 2013 och väntas på sikt få en kapacitet på 50 miljoner passagerare per år. 2021 passerade man 38,8 miljoner passagerare på flygplatsen som 2021 av Skytrax utsågs till världens bästa flygplats i konkurrens med Changi i Singapore   

Qatars inflytande i arabvärlden har väckt beundran, misstänksamhet och förvåning. Men dess motiv är i första hand av pragmatisk art.  

Detta ledde bland annat till en diplomatisk kris då Saudiarabien 2017 gick i spetsen för en arabisk blockad till sjöss, i luften och till lands i ett försök att tvinga Qatar att bryta sina påstådda förbindelser med  

terroriströrelser och att ta avstånd från Iran.  

Ett stort steg mot försoning i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten togs i början av januari 2021 då de fyra länderna som införde sanktionerna vid ett toppmöte mellan gulfstaterna i saudiska al-Ula, lovade att häva sina restriktioner namot flyg, markförbindelser och transporter till havs.  

För ett par år sedan lade man upp en strategi för att göra Qatar till en stor turistdestination och centrum för kongresser och konferenser med inriktning på fem olika sektorer – business, sport, utbildning, kultur och lyxturism. Samtidigt anslog regeringen 185 miljarder USDollar för att etablera Qatar som en toppdestination i de här sektorerna. Det är i linje med landets långsiktiga strategi 2030 National Vision enligt vilken Qatar ska ha utvecklats till ett samhälle med hög standard för sina invånare. Dohas Exhibition Centre ligger nära hotell, butiker och transporter och har en utställningsyta på 15 000 m2. 2011 fick Doha två nya mässlokaler – Qatar National Convention Centre och Doha Convention Centre och bägge byggdes i enlighet med internationell grön standard.   

Landet hade 2019 12 980 rum på femstjärniga hotell, 9 104 på fyrstjärniga hotell och 2 397 på trestjärniga hotell och räknar med att få ytterligare 15 000 hotellrum under 2022. Bland de nya hotellen under 2021 hör Mandarin Oriental i Doha, Hilton Salvia Beach Resort and Villas, och Steigenberger Hotel i Doha. Dessutom tillkommer sannolikt ytterligare ett dussintal nya hotell under 2022.  

Doha var en pärlfiskehamn omgiven av ökenområden när man hittade olja på 1930-talet och gas omkring 1970. Det var främst de stora gasfyndigheterna som ledde till den mycket snabba ekonomiska expansionen från 1990 och framåt. Och efter att ha upplevt flera år av stark ekonomisk tillväxt steg Qatars BNP med 19 procent 2001. 

Det är inte att förvåna sig över. Fram till dess att landet blev rikt tack vare upptäckterna av gas och olja i början av 1960-talet hade Qatar inte ens en stad av någon storlek. Trots att befolkningen trefaldigats på de 16 år sedan shejk Hamad bin Khalifa al-Thani störtade sin far har man inte fler än 1,7 miljoner invånare. Inte ens 15 procent av dem är av qatariskt ursprung och det förklarar varför landets armé är den minsta i Persiska viken.  

Statistiken visar att Qatars invånare är rikast i världen med en BNP per capita på drygt 60 000 USdollar i köpkraft.   

Trots de skinande skyskraporna vid dess waterfront och det nya islamiska muséet, som anses vara ett av de finaste i sitt slag, har Doha något av en provinsiell prägel över sig. Invånarna föredrar den gamla. traditionella basaren i stans centrum framför de eleganta galleriorna i stans utkanter.   

Under alla omständigheter har Qatar betydligt mer militär slagkraft än vad man kan vänta sig av ett land i den storleksordningen. Samtidigt som Qatar uppmuntrade den ”arabiska våren” har man med blandad diplomatisk framgång försökt delta i medlingsförsök i konflikter i Libanon, Sudan, Palestina, Syrien och Jemen. Även om den mycket populära, statsägda TV-kanalen Al Jazeera inte medverkade till att fälla diktaturerna i Tunisien och Egypten, så bidrog landets självständige ledare, emiren Hamad bin Khalifa al-Thani ekonomiskt till att hjälpa och stötta de libyska rebellerna och upplät flygfält för Natoinsatserna. Han har senare även gått i spetsen för ansträngningarna att sätta ytterligare tryck på den syriska diktaturen.  

Landets ledarskikt sitter med i en mängd stora europeiska styrelser och äger en hel del fastigheter i London. De har även köpt in sig i bland annat kinesiska raffinaderier, franska modehus och spanska och franska fotbollslag.   

Det hjälper också att Qatars befälsordning är mycket begränsad även om det handlar om ett välvilligt inställt envälde. Det rör sig i praktiken bara om tre personer, emiren, premiärministern och på senare tid även kronprins Tamim, som är ÖB. Resten av ledarna för landets institutioner hämtas från de två klanerna bortsett från Thanis.  

Analytikerna säger att Qatar i praktiken styrs av en handfull personer som gjort det möjligt för Qatar att agera snabbt och effektivt vid en tidpunkt när andra regionala aktörer, däribland USA, har tvekat.  

“Om det inte funnits ett maktvakuum i regionen så skulle inte Qatar ha lyckats med det här”, säger en qatarisk affärsman och anspelade på landets agerande i Libyen. En utländsk diplomat säger att ledande stater i regionen som Egypten och Saudiarabien, som under andra omständigheter skulle ha ingripit och hindrat en uppkomling från Persiska viken att agera så här.  

I likhet med Saudiarabien hänför sig Qatar till Wahhabism, en puritansk inriktning av Sunni Islam. Men till skillnad från grannen för emiratet en modern och tolerant social politik via sin first lady, Sheikha Mozah.  

Temperaturen under sommaren kan ibland stiga upp till 50°C och blir då ett allvarligt riskmoment för både spelare och åskådare. Försök att ändra speldatum till vintermånaderna föll för döva öron. Men arrangörerna var inte villrådiga. De började då utveckla en futuristisk lösning och som vanligt är pengar inget problem. Planen gick ut på att låta jättelika robotstyrda moln kretsa över arenorna för att skymma solen och därmed sänka temperaturen Molnen består i huvudsak av enorma ballonger som är fyllda med helium. Man kommer sedan med hjälp av fyra soldrivna motorer att kunna manövrera molnen så att de fungerar som ett paraply och skydda arenorna från solen. Molnen kommer att kosta ungefär 4 miljoner per styck men det är fickpengar för det här landet. Men man behövde inte ta till det greppet.  

Analytikerna följer noga vad som sker med dess investeringsfond, som uppskattas till 80 miljarder USD, med vilken man tidigare köpt upp poster i banker i väst som Credit Suisse och Barclays.  

Qatar har stigit fram som en av världens ledande producenter av naturgas. 

Även om man inte gått hårt fram när det gäller utvinningen av dess gyllene ägg, det stora North Field, har man haft stor glädje av de höga priserna på naturgas hos de asiatiska tillväxtländerna som ligger alldeles i närheten. Man nådde nyligen upp till produktionsmålet för naturgas och arbetar nu på att diversifiera verksamheten. 

När man fick klartecken att anordna VM 2022 stod det klart var investeringarna skulle hamna och när projekten skulle stå klara. Bortsett från de nio nya fotbollsarenor som har byggts räknar man också med ett stort tillskott av nya hotell. 

” Vi har infrastrukturprojekt till ett värde av omkring 100 miljarder dollar som ska vara klara i tid till VM. Det blir totalt 77 nya hotell med 85 000 rum”, säger Russell Meara, en företrädare för Qatar Tourism. 

Det är inte heller idag någon brist på femstjärniga hotell. Det finns inte mindre än 40 att välja mellan och alla de stora namnen är representerade som Kempinski, Sheraton, Intercontinental, Four Seasons, Hilton, Grand Hyatt för att inte nämna alla lokala hotellkedjor.    

Stora investeringar görs i infrastrukturen då det gäller transportväsendet. Efter att ha avtäckt Dohas nya International airport, som drivs i regi av flygbolaget Qatar Airways, invigde man ett tunnelbanesystem med tre linjer 2019. Idag är 95 procent av besökarna affärsresenärer men man strävar nu efter att få fler turister. Man säger sig vara medveten om att man har för mycket kulturella och religiösa attraktioner som Museum of Islamic Art, som är världsberömt och vill nu i stället satsa mer på attraktioner som har ett globalt intresse som sport, säger en företrädare för Qatars turistministerium. 

Namn: Qatar
Befolkning: 1,7 miljoner
Capital: Doha
Yta: 11 437 km2
Viktigaste språk: Arabiska
Religion: Islam
Förväntad livslängd: 79 för män, 78 för kvinnor
Valuta: 1 Rial = 100 dirhams
Viktigaste exportvaror: Olja, gas
BNP per capita: Ca 179 000 (2010)
Domännamn: .qa
Telefon, landsnummer: +974


Text: Harald Möllerström Foto: Pressbilder