En året runt-upplevelse på Kolmården

Kolmården ligger vid kusten nära Norrköping och är för många förknippat med Sveriges främsta djurpark. Tillsammans med internationella aktörer så ser djurparken till att arter överlever och får det bättre här på jorden. Många associerar nog ett besök i parken med sommaren, men djurparken lämpar sig lika bra att besöka under andra årstider än den svenska sommaren. Så jag antar att Kolmården, precis som övriga djurparken och nöjesattraktioner i Sverige, är väldigt glada för det ökande svenska intresset för högtiden Halloween.  

Vi har bestämt oss för att besöka Kolmården under hösten i anslutning till just Halloween, en för oss ny upplevelse. För att maximera upplevelsen så checkar vi in på Vildmarkshotellet i direkt anslutning till djurparken. Ett otroligt hotell som tonar upp sig vid havskusten. Vi får ett familjerum med utsikt på fjärden. Rummet känns dock något sekundärt för barnen vill genast bege sig ner till spa och bad-delen. Hela bad-området är som ett vattenland. Det övre våningsplanet är väldigt tilltalande med pool, relax, bar och spabad. Här kan jag tänka mig att det är väldigt fridfullt när konferensgäster besöker hotellet i veckorna. Men nu när det är helg är det mer utav ett badhus. Men det är positivt för hotellet är fullt av barn som älskar att bada. Speciellt populär är den strömbanan som återfinns på det andra våningsplanet. Även jag rycks med, och blir som ett barn på nytt. Efter bad är det dags för barnbiorummet för att sedan ta oss vidare till aktivitetsrummet med pyssel och ansiktsmålning. Vi får snabbt i oss en bit mat i hotellets trevliga restaurang, även den anpassad för inkvarterade gäster. Barnen springer vidare till barndiscot samtidigt som vi vuxna får andas ut med varsitt glas i hotellbaren. Det är en helt fantastisk barnvänlig känsla på hotellet.  

Vi vaknar upp till en ny dag och nu ska vi göra Kolmården. Vi köar 20 minuter för att försäkra oss om att ingen tid går till spillo. Vi ska ju bara vara här i åtta(!) timmar. Övriga besökare verkar dock tänka likadant. Vi kliver in på Kolmården och möts direkt av Bamse och Skalman. Min son som är fyra år blir starstucked direkt. Det blir kramkalas med Bamse och bilder till familjealbumet. Bamselandet har ett fantastiskt utbud av åkattraktioner, inte minst för de lite yngre. Här tillbringar vi ett par timmar. Barnen springer mellan åkattraktionerna, och i de nästan obefintliga köerna så står dom och hoppar av lycka. Under Halloween finns det olika tema-attraktioner som min äldsta dotter uppskattar, även under julen ska det finns olika tema-attraktioner. Hela parken är också otroligt fint utsmyckad med allt man kan tänka sig som för tankarna till Halloween. Inte minst pumpor, dom är överallt. Vi tittar på djuren; kameler, zebror, apor, tigrar, elefanter, bland andra. Vi tar även en tur i safari-linbanan. Det är fridfullt. I 30 min sitter vi hela familjen tillsammans, utan skärmar eller andra saker utifrån som kan störa oss. Det är fridfullt och spännande på samma gång. Som när vi flyger över lejonen och får se Lejonkungen själv.  

Helt otroligt men dagen börjar lida mot sitt slut. Innan vi beger oss hem så ska jag och min äldsta dotter åka Wild Fire. Med en topphastighet på 115km/h är Wildfire den snabbaste träberg- och dalbanan i Europa och dessutom den näst högsta i världen på hela 57 meter. Den upplevda höjden kommer att bli avsevärt högre eftersom Wildfire byggts på en klippa med utsikt över Bråviken och på det högsta stället är banan 142 meter över havet. En helt otrolig upplevelse. Vi hinner knappt sätt oss i bilen för att åka hemåt innan barnen plus fru sover. Det sammanfattar ett hektiskt men underbart dygn.