Noema – mat från världens alla hörn

Det har blivit dags för restaurang Noema att väcka liv i det välkända och klassiska Wallenstam-huset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Menyn på Noema sträcker sig från Shanghai till New York, via medelhavet. Restaurangen ska bli en ny självklar mat- och dryckesdestination i Stockholm.

Birger Jarlsgatan tillhör ett spännande krogdistrikt med flera namnkunniga krogar runt om i kvarteret. Nu får dessa krogar sällskap av ytterligare en framtida krogdestination, Noema. Noema har tagit fram en meny som ska inkludera mat från världens alla hörn, där tillagningen och smakupplevelsen har fått ta plats i stället för en specifik matkultur.

Gästerna ska få god, vällagad och samtidigt upplevelserik mat. Menyn är uppbyggd kring säsongsbetonade
mellanrätter, som med fördel beställs in i flertal för att sedan delas vid bordet. Menyn uppdateras efter säsong, trender och vad kockarna vill bjuda gästerna på utifrån tillgängliga råvaror. Noema lever efter devisen att delad glädje är dubbel glädje.

Restaurangen är inredd i mörka träslag och vackra stenskivor som tillsammans skapar en varm och välkomnande upplevelse. Inne i restaurangen kan gästerna njuta av en panoramavy mellan matsalen och det öppna köket som ger en närhet mellan köksteamet och restauranggästerna. Här finns plats för 80 sittande matgäster.


Noema öppnar även en bakficka med egen ingång från Birger Jarlsgatan. Här blir det högre ljudvolym i kombination med cocktails, DJ-spelningar och läckra smårätter. Menyn tar samma avstamp som restaurangen men i bakfickan serveras även bistrorätter.

Namnet Noema betyder ”meningen” och det är just det som Joakim Erlandsson och Johannes Brauer, två av dem som driver Noema, vill föra vidare till sina gäster – att meningen med livet är god mat och dryck i gott sällskap.

– Vi vill skapa en ny krogdestination i Stockholm dit folk vill gå för att umgås och äta riktigt god mat. Köket har fått stort svängrum där de kommer laga mat från olika delar av världen som de uppskattar och influeras av. En av Noemas ägare Kristofer Condron och driftchefen Rikard Anjegård, har satt grunden för vad som kommer att serveras tillsammans med kökscheferna Björn Jeppsson och Patrik Malmén. Noema ska vara en varm och inkluderande restaurang där alla känner sig hemma, samtidigt som det ska vara spännande att titta i menyn, säger Joakim Erlandsson, en av Noemas ägare.

Bilder: Lisen Gellerstedt