Utbildning för virtuella assistenter

Selma Jemelka är företagare inom nischen virtuell assistent, så kallad VA. Nu expanderar hon sitt företag och tar steget att starta Leptir Academy, som ska utbilda virtuella assistenter. Här berättar hon bland annat vad som är det bästa med den typen av arbete och varför hon startar en sådan utbildning.  

 
Selma snubblade över ett klipp på Instagram som gjorde henne nyfiken på alla dessa kvinnor i USA som driver eget företag digitalt och kallar sig för virtuella assistenter. Just då kämpade hon med att inte riktigt veta vad hon vill göra efter föräldrarledigheten. Hon ansåg att det var hållbart att gå tillbaka till sin platsbaserade heltidstjänst som hon hade innan barnen.  

– Jag ville inte behöva välja mellan att bygga en karriär och gå miste om milstolpar med mina barn.  
I samband med att min föräldraledighet tog slut satsade jag helhjärtat på min VA verksamhet. Hon hoppade in med huvudet före utan att ha möjligheten till att rådfråga någon kring hur man går tillväga med sin VA verksamhet.  
 
Hur har det gått för dig? 
– Det var först svårt att komma igång som virtuell assistent här i Sverige . Dels för att det inte fanns konkret information kring  du startar din VA- verksamhet, men även på grund av att entreprenörer inte var så vanna vid att outsourca sina administrativa arbetsuppgifter. Nu så här två och ett halvt år efter är det en helt annan värld vi lever i .  

 Entreprenörer har efter covid förstått värdet i sin tid och är idag okej med att man arbetar på distans vilket har lett till en större öppning för VA yrket, har Selma upptäckt.  

 
– Idag går det jättebra och jag har möjligheten att välja vem min kund är. Jag behöver inte längre springa på varje boll. 
 
Nu har du skapat en utbildning för VA, varför? 
– Att jobba som VA har förändrat mitt liv och jag hade aldrig kunnat drömma om där jag är idag. Jag har möjligheten att ta ledigt, vabba barnen, åka utomlands och åka till ett tomt Leos Lekland mitt i veckan samtidigt som jag har en inkomst och en karriär.  

Selma vill genom sin resa, lärdomar och misstag, ge fler kvinnor möjligheten att äga sin tid och sitt liv.  

– Därför startade jag Leptir Academy, ett coaching program där vi bygger din VA verksamhet på ett hållbart och framgångsrikt sätt.  
 
Det finns enligt hennes erfarenhet fortfarande väldigt lite konkret information kring hur man går tillväga för att faktiskt bli en framgångsrik VA i Sverige. De flesta hon pratat med ger upp innan de ens börjar på grund av att de inte förstår vart de ska börja ifrån, hur de ska prissätta och hur de hittar sina kunder.  
 
Vem har nytta av att gå den? 

– Utbildningen är till för dig som vill ha frihet. Frihet till att välja dina kunder, frihet till att välja när du arbetar och frihet till att välja varifrån du arbetar. 

För att bli virtuell assistent behöver du inte sluta ditt heltidsjobb. Du behöver inte heller starta ett företag och du behöver inte börja plugga på nytt för att börja jobba.  Du besitter redan all den kunskap du kan erbjuda som tjänster, tillägger Selma.  
 
Hur kommer marknaden för VA att utvecklas framöver tror du? 

– VA marknaden går framåt och efterfrågan ökar för varje månad som går.  
Idag pratas det väldigt mycket om outsourcing, om att hustle culture ska utrotas och om att man ska ta tid för att faktiskt leva. Detta gör att allt fler förstår värdet i att investera i en VA som kan hjälpa dig avlasta det du inte hinner med eller vill sitta med.