Världsutställningen Van Gogh Alive till Uppsala i sommar

Den 16 juni har utställningsupplevelsen Van Gogh Alive – The Experience premiär på Fyrishov i Uppsala. Besökarna bjuds in till en sinnrik konstupplevelse utöver det vanliga när 3 000 inspirerande bilder förvandlar väggar, golv och tak till ett extraordinärt konstverk. Van Gogh Alive har redan upplevts av miljoner besökare runt om i världen, och i sommar arrangeras den i Sverige och förespås bli ytterligare en besöksanledning till Uppsala. 

Vincent van Gogh var en av världens största konstnärer, hans verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år – men aldrig så här. Van Gogh Alive, producerad av Grande Experience, är en digital konstupplevelse med levande grafik och musik som stimulerar alla sinnen, och där målningarna får liv genom projektioner i stor skala med livfulla detaljer. I utställningen går besökaren in i Van Goghs bildvärld, fylld av ljus, färg och ljud. 

Besökarna erbjuds en upplevelse som aktiverar alla sinnen. Detaljerade bilder flödar genom massan av projektorer och slås samman med digitalt surroundljud och dofter som väcker känslan av den franska landsbygden. 
 


– Efter att ha förtrollat över 8.5 miljoner människor och haft utsålda stopp över hela världen, inklusive London, Rom och Sidney, är vi oerhört glada att nu ta utställningen Van Gogh Alive till Uppsala sommaren 2022. Detta är en oförglömlig kulturell upplevelse för hela familjen, säger Bruce Peterson, ägare av Grand Experiences. 

Utställningen riktar sig också till en bred målgrupp, såväl vuxna som barn. Samtidigt som den uppskattats av konstintresserade så har den tack vare sin multimediaupplevelse också mottagits väl av besökare som vanligtvis inte besöker konstinstitutioner. 

– Upplevelsen har skapats för att låta besökare njuta i sin egen takt. Och alla skapar sin egen evenemangsupplevelse, ett nytt sätt att uppleva konst och vara mitt i den. Vi ser fram emot att erbjuda inresta gäster och uppsalabor en riktigt häftig och annorlunda upplevelse, säger Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang, Destination Uppsala. 

Den spektakulära utställningen som visats i över 165 städer och på 32 olika språk kommer nu äntligen till Sverige. 

– Vi är glada att äntligen få presentera utställningen i Uppsala, säger Stefan Papangelis, VD Nordic Exhibitions & Events, som är den svenska arrangören. Uppsala har ett bra geografiskt läge, ett stort upptagningsområde och en kapacitet att välkomna större besöksvolymer, vilket gör utställningen tillgänglig för många. 

Utställningen pågår från den 16 juni till den 18 september.  

– Det här är bra för Uppsalas besöksnäring. Utställningen kan bli ett dragplåster för Uppsalas besöksnäring under sommaren 2022, och ett bra komplement till Uppsalas befintliga utbud. Utställningen kommer sannolikt även att öka besöken till kommunens övriga kulturella sevärdheter, avslutar Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S) och styrelseordförande Destination Uppsala. 

Om utställningen

 • Plats: Fyrishov, Uppsala 
 • Datum: 16 juni-18 september  
 • Biljetter och mer information: https://vangoghalive.se 
 • Producent: Grande Experiences 
 • Arrangör Sverige: Nordic Exhibitions & Events AB 

VEM VAR VAN GOGH?  

Vincent van Gogh var en postimpressionistisk målare vars verk blev kända för sin skönhet, starka känslor och färger, och påverkade 1900-talets konst avsevärt.  Han är en av världens största konstnärer, med målningar som ”stjärnklar natt” och solrosor”, men blev känd långt efter sin död. 

Van Gogh föddes i Groot-Zundert, Nederländerna den 30 mars 1853.  Vid 27 års ålder bestämde han sig för att bli konstnär och under följande tioårsperiod målade han omkring 900 målningar. Trots den stora omfattningen verk sålde han endast en tavla innan sin död, The Red Vineyard. 

Van Gogh kämpade med psykisk ohälsa och förblev fattig och okänd i hela sitt liv. Han dog den 29 juli 1890 i Auvers-sur-Oise i Val-d’Oise, Frankrike bara 37 år gammal. Det är vida accepterat att Vincent van Gogh begick självmord trots det är osäkerheten stor. 

Under sin livstid gjorde Van Gogh över 2 000 verk, bestående över 930 oljemålningar och mer än 1 100 teckningar och skisser. Jo van Gogh-Bonger, hans svägerska, sparade alla Van Goghs målningar och brev. Det är tack vare henne som Vincent van Gogh har fått det erkännande han idag har. Den 17 mars 1901, elva år efter hans död, visades 71 av hans målningar på en utställning i Paris och hans kändisskap växte enormt och idag anses han vara en av världens mest kända konstnärer genom tiderna.  

Kuriosa; Van Gogh signerade oftast sina målningar med enbart Vincent. Han var van vid att hans namn annars skulle uttalas och stavas fel. Många kallade honom för van Gof. På engelska uttalas hans namn med ett tyst ”gh” alltså – van Goh. I Holland är ”v” tyst i ”van”. 

UPPLEV UPPSALA I SOMMAR 

Uppsala inspirerar med ett rikt kulturliv, spännande evenemang och hela Sveriges historia – på en och samma plats. Sevärdheterna är många och spännande för hela familjen. Dessutom finns vacker natur, både mitt i city och runt knuten. I Uppsalas Linneanska trädgårdar möter man Van Goghs Frankrike och Provence i miniatyr, med dess olivträd, mandelblom och pioner.   
 
Staden med dess placering mitt i Sverige har fördelaktiga tågförbindelser till resten av landet. Hit tar man sig snabbt med direkttåg från Stockholm på 30 minuter eller från Arlanda på bara 17 minuter. I Uppsala är nära och tillgängligt, avstånden är korta och du kan enkelt gå eller cykla dit du ska. Upptäck mer på destinationuppsala.se.  

ANDRA KONSTUPPLEVELSER I UPPSALA

 • Bror Hjorths Hus 

Den svenska konstnären Bror Hjorth (1894–1968) räknas som en av 1900-talets viktigaste konstnärer. Baserad i Uppsala skapade han målningar, skulpturer, reliefer och teckningar som ofta låg långt före sin egen tid. I hans gamla hem och ateljé kan du stifta närmare bekantskap med både konstnären och människan Bror Hjorth.  

Även om du inte tar dig till Bror Hjorths Hus så kan du skymta flera av hans berömda verk i centrala Uppsala, bl.a. den en gång så omdebatterade skulpturen “Näckens polska” som står vid Uppsala centralstation.  

 • Uppsala Konstmuseum 

Majoriteten av Uppsalas besökare brukar ta vägen förbi Uppsala slott. Varför inte passa på att uppleva förstklassig kultur och spännande konst i Uppsala konstmuseum, som huserar i slottets ena flygel? Upptäck tre våningar av konstutställningar som speglar olika tidsepoker, teman och livsverk – av likväl lokala som internationella konstnärer.  

 • Köttinspektionen 

Gillar du fri teater, konst och dans? Då är Köttinspektionen något för dig – en konstnärsdriven mötesplats för kultur i Uppsala centrums utkant. Till skillnad från de stora scenernas ibland väntade och formulariska uppsättningar finns det på Köttinspektionen tid för fördjupning och experimentlusta i en unik miljö. 

 • Almastråket  
  Konststråket uppmärksammar konst och litteratur för unga läsare. Konstverken är inspirerade av fem ALMA-pristagare (litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne). Här kan du upptäcka Vildingarnas Land och andra fantasifulla konstverk.  
 • Offentlig konst i massor 

Uppsala kommun är känd för just sin satsning på offentlig konst. Nästan varje gång ett byggprojekt av betydelse uppförs i Uppsala smyckas den nya platsen med färska konstyttringar. Ibland integrerat i själva byggnadens design, andra gånger för att lyfta platsens attraktionskraft. Minnesmärket över Fadime Sahindal, “Jona och den stora fisken” som vilar vid Fyrisån och den gjutna jättekatten “Pelle Svanslös” i Stadsträdgården är några av höjdpunkterna på kommunens konstvandringar. Det bästa sättet att kombinera gratiskultur och motion!  

KULTUREVENEMANG I UPPSALA DU INTE FÅR MISSA 2022

 • Music in the Garden, 27 juni- 1 juli i Botaniska trädgården  
 • Uppsala Reggaefestival, 29–30 juli på Fyrishov 
 • Limp Bizkit, 1 augusti på Fyrishov 
 • Lars Winnerbäck, 10 augusti i Botaniska trädgården  
 • Uggla, Miss Li & Petter, 19 augusti i Botaniska trädgården  
 • Gottsunda HipHop Festival, 2–3 september i Gottsunda centrum  
 • KulturNatten, 10 september i centrala Uppsala  
Eldshow på Kulturnatten

 
England 
På Churchill Arms kan ung som gammal känna sig som hemma, äta en vällagad måltid och dricka en öl från det breda sortimentet till en rimlig slant. De erbjuder ett rekorderligt utbud av whisky och öl där kunniga personal kan vara vägvisare i din smakresa. Träffa dina vänner i en unik pubmiljö där snickerierna är handgjorda och inredningsdetaljerna är hämtade direkt från England. Här på Churchill Arms kan du känna dig som hemma. 

Belgien 

Bierhuis, ett belgiskt ölcafé i Uppsala, där allt kretsar kring belgisk öl- och matkultur. Här erbjuds du att upptäcka den oändliga variationen av belgisk ölkonst.  Den hungrige finner en mängd belgiska klassiker på menyn, såsom kroketter, musslor och självklart belgiska våfflor.  

Frankrike.  
I Paris bodde vår hollänska konstnär i 2 år och det sägs att det var här han introducerades för impressionism för första gången. Paris brasserier och caféer var givna mötesplatser för konstnärer, författare, artister och intellektuella. Här avnjuter du favoriter som chèvre chaud, entrecôte och råbiff. Trivsamt och tidlöst istället för tillfälligt trendigt, kanske precis som Van Gogh hade önskat det. Tillbringa en skön lördags- eller söndagseftermiddag med dina vänner här i det gamla stationshuset.  

FAKTARUTA 3: Bo i Uppsala 
Boendealternativen på gångavstånd från Fyrishov där Van Gogh Alive arrangeras, är många och totalt finns det 2 000 hotellrum i Uppsala, därtill erbjuds vandrarhemsrum och campingstugor. Men vill man bo i en byggnad uppförd under Van Goghs tid, så kommer här två exempel:  

Grand Hotell Hörnan 
I hjärtat av Uppsala ligger anrika Grand Hotell Hörnan, uppfört 1907. Det fyrstjärniga hotellet är beläget intill Fyrisån, med fantastiskt utsikt över sevärdheter som Domkyrkan och Uppsala slott och med närhet till shopping och restauranger. I hotellets mysiga lobbybar erbjuds en unik atmosfär där både hotellgäster och Uppsalabor kan mötas och njuta av dryck och något lättare att äta. 
www.grandhotellhornan.com 

Villa Anna  
I en välbevarad och toppmodernt utrustad 1870-talsbyggnad, mitt i Uppsalas klassiska kvarter, ligger Villa Anna. Här erbjuds atmosfär och smaker utöver det vanliga. Hotellet inrymmer elva individuellt inredda hotellrum varav tre sviter med egen bastu och jacuzzi. Här finns en prisbelönt restaurang med festvåning och vinkällare. Under helgerna serveras afternoon tea. 
www.villaanna.se