Sardinien – Europas Karibien

Ingen annan plats i Europa liknar Karibien lika mycket som Sardinien med sin arkipelag och kristallklara vatten. Vår resereporter Patrik Bergfeldt har besökt ön under en vecka där lyxiga spahotell stod i fokus och den underbara italienska maten. 

Det här är mitt andra besök på denna exklusiva ö som trollbinder sina besökare tack vare sin oförstörda natur och öbornas gästvänlighet. Ön har också ett litet stänk av egensinnighet, som öar och öbor brukar ha. På ön äter man i större utsträckning rött kött än fisk, vilket kanske förvånar då medelhavets havsdelikatesser borde locka. En lokal guide förklarar bakgrunden till detta närmare under vistelsen på ett av de tre hotellen som jag besöker. 

Alghero 

En stad med pittoreska små gator som vindlar fram som strömmarna i havet intill. Här finns en uppsjö av tavernor och underbar enkel mat som nästan alltid är förbluffande god. Här trivs du som fisken i vattnet oavsett om du är ett ungt par på bröllopsresa eller en barnfamilj som söker efter det lilla extra. Det är definitivt inte gratis att resa till Sardinien och det är möjligtvis en av anledningarna till att turistmålet inte är lika välbesökt som grekiska övärlden eller Mallorca. 

Villa Las Tronas 

Senast jag besökte Alghero såg jag det vackra hotellet Villa Las Tronas torna upp sig ute på den privata udden som sitter ihop med Alghero stad. De stora portarna förtäljer om ett exklusivt klientel som vill ha avskildhet men ändå närhet till stadslivet med ett stort restaurangutbud.  

Unikhet och charm, som en exklusiv fristad med utsikt över havet. En gång en bostad för kungafamiljen i Italien (de kom till villan för semester på Sardinien fram till 1940-talet), bevarar Villa Las Tronas den historiska atmosfären av ett aristokratiskt gömställe.  

Villa Las Tronas är omgärdad på tre sidor av buktens kristallklara vatten med spa och en grönskande park på nästan två hektar. Villans många bryggor bjuder in till sol- och havsbad och det finns två havsvattenpooler: utomhuspoolen med en hisnande utsikt över Algherobukten och inomhuspoolen att njuta av under vintern.  

Detta är en plats med tidlös lyx och som den engelska författaren och poeten David Herbert Lawrence lär ha sagt;  

”Sardinia is out of time and history”. 

Concierge på Villa Las Tronas 

 • Biluthyrning med eller utan chaufför 
 • Båtuthyrning med eller utan skeppare 
 • Middagar på de bästa restaurangerna i området 
 • Besök på vingårdar och provningar 
 • Guidade besök i Alghero, omgivningar och arkeologiska platser 
 • Barnpassning 
 • Medicinsk och omvårdnadshjälp 

Fakta om Villa Las Tronas 

Villa Las Tronas är det perfekta hotellet för avkoppling, event och exklusiva möten. 

Totalt 24 rum och sviter, varav några har terrasser med magnifik utsikt över parken eller havet. Alla rum skiljer sig från varandra i storlek, inredning och färger. Hotellet erbjuder alla sina gäster en underbar, exklusiv italiensk frukost. 

Kontakt 

Lungomare Valencia, 1 

07041 – Alghero (SS) 

Tel. (+39) 079 981818 

Mobile. (+39) 3737294611 

info@hotelvillalastronas.it 

https://www.hotelvillalastronas.it/en

Nordliga Sardinien 

Nästa destination på resan ligger på den nordliga delen av Sardinien på kusten nära La Maddalenas arkipelag och den franska grannön Korsika. La Maddalena arkipelag består av 7 stycken öar, varav Maddalena är den största. Jag fick chansen att besöka två av hotellgruppen Delphina Hotels, Cala di Lepre och Capo D’Orso. 

Cala di Lepre 

Park Hotel Cala di Lepre & SPA ligger i Palau, på norra Sardinien, ett bra val för barnfamiljer och unga par med ett panoramaläge över Costa Smeraldas hav och La Maddalena. Ett 4-stjärniga hotell ligger i en grön medelhavspark på en kulle som sluttar ner mot havet. 

Mot det suggestiva landskapet med små vikar och uddar växlar havets färger med Gallura-kullarna, granitklipporna som formades under tusentals år av vinden, perfekt för naturälskare och vandring. Hotellets Marina SPA & Wellness center har skapats för avkoppling och fysisk njutning samtidigt som sportentusiaster har ett stort utbud av aktiviteter. 

Deras två restauranger, L’Arcipelago och Le Terrazze, är alldeles utmärkta för att njuta av den italienska gastronomin. Färsk fisk, kött från Gallura och lokala råvaror från Sardinien. Det är under mitt besök på Le Terrazze som jag får veta mer om Sardiniens spännande historia. Min guide Tamara, som välkomnar press till Delphinas hotell, förklarar att Sardiniens strategiska läge i medelhavet har gett upphov till många historiska slagfält. Därför har befolkningen framförallt bosatt sig i mitten av ön och därav ätit rött kött från egen boskap snarare än fisken från havet. 

Fakta om Cala di Lepre 

Ett 4-stjärnigt hotell i Palau, på norra Sardinien. Hotellet erbjuder standardrum, Deluxe, Suites, Suites Deluxe och Senior Suites Deluxe, alla med egna ingångar, omgivna av grönska. Alla rum har en fullt möblerad veranda med tak, badrum med dusch och hårtork, luftkonditionering, gratis Wi-Fi, TV, telefon, värdeskåp, minibar och strandhanddukar. 

Tjänster och faciliteter på Park Hotel Cala di Lepre 

 • Gratis Wi-Fi  
 • Havsvattenpool med panoramautsikt över bukten, några meter från havet med solstolar och badvakt plus en liten sötvattenpool  
 • Gratis mini- och juniorklubb 
 • 2 restauranger 
 • Snackbar med grill för lättare måltider  
 • Terrass-bar med levande musik 
 • Amfiteater med underhållning  
 • Fri användning av sportutrustning och kvalificerade instruktörer: beachvolleyboll, två tennisbanor, bågskytteområde 

Kontakt 

Delphina S.p.A. 

Loc. Cala di Lepre 

07020 Palau (OT) 

Sardinia, Italy 

+39 0789 790316  

reservations@delphina.it  

www.delphinahotels.co.uk/sardinia/hotels/caladilepre/  

Hotell Capo d’Orso – ett romantiskt 5-stjärnigt hotell på Sardinien  

Hotell Capo d’Orso i Palau, ligger i det lyxiga bostadsområdet Cala Capra, i en exklusiv vik, ett orört hörn av norra Sardinien som vetter mot La Maddalena-skärgården och Costa Smeralda. Porto Cervo ligger precis framför dig och kan nås på cirka 10 minuter med båt och 20 minuter med bil från hotellet, perfekt för att njuta av det typiska nattlivet på Costa Smeralda. 

Ett romantiskt och exklusivt 5-stjärnigt hotell på Sardinien, gömt bland oliv- och enbärsträd. Den 100 000 m2 stora parkmarken är omgiven av små vikar med vit sand skyddade från vindarna. De två restaurangerna, Il Paguro och Gli Olivastri erbjuder traditionella Gallura-specialiteter och nyfångad fisk från de sardiska haven.  

Bland de olika tjänsterna som hotellet erbjuder finns ”L’Incantu” Thalasso Wellness Centre & SPA, en kort bit från havet; den förtjusande 9-håls PITCH & PUTT golfbanan med träningsområde; poolen på klipporna med sin hisnande utsikt. 

De erbjuder även en fantastisk strand med fin vit sand och i närheten ligger den romantiska stranden Cala Selvaggia, precis i utkanten av parken och som kan nås längs en stig genom den orörda naturen som gränsar till det kristallina sardiska havet, omgiven av härligt doftande medelhavsmaquis.  

Du kan även upptäcka andra delar av norra Sardinien tack vare de många utflykter till sjöss som går direkt från Hotel Capo d’Orso Marina mot de förtrollande öarna i La Maddalena Archipelago och Korsika. 

Detta är ett exklusivt hotell för riktiga livsnjutare och perfekt för en oförglömlig bröllopsresa. 

Fakta om hotellet 

Varje rum på Hotel Capo d’Orso erbjuder avskildhet och avkoppling. Totalt 86 rum inklusive 20 nyrenoverade juniorsviter samt 20 juniorsviter Executive och Cardinal. 

Alla rum är smakfullt inredda av välkända arkitekter i typisk sardinsk stil med en veranda eller balkong utrustad med soffbord och stolar, badrum med dusch, hårtork, luftkonditionering, gratis Wi-Fi, telefon, TV, värdeskåp, minibar, badrockar och strandhanddukar.  

Kontakt 

Delphina S.p.A. 

Loc. Cala di Lepre 

07020 Palau (OT) 

Sardinia, Italy 

www.delphinahotels.co.uk/sardinia/hotels/capodorso  

+39 0789 790316  

reservations@delphina.it