Så uppnår du Feng Shui i badrummet

Det nya året är här och det kliar nog i mångas fingrar när de tittar på sin inredning i badrummet. Kanske är det dags för en förändring? Ta då hjälp av Feng Shuins detaljerade råd för ett mer harmoniskt hem. Sanitetsleverantören GROHE listar nu fem saker du bör ha i åtanke när du skapar ett badrum i Feng Shuins anda.  

Feng står för ”vind” och Shui för ”vatten”, något som enligt den kinesiska kulturen är kopplat till god hälsa. För att inkorperera detta i hemmet krävs en del eftertanke när man placerar ut badkar och detaljer samt val färger och material. Det kan upplevas som en djungel när man ger sig in i Feng Shuins olika tips och råd. Detta behöver däremot inte innebära en totalrenovering utan det är enkelt att med små medel successivt skapa ett mer harmoniskt badrum.   

– Vi trycker alltid på att vi vill att badrummet ska vara en plats för avkoppling och harmoni. Även om man har rätt produkter kan det däremot vara svårt att få till den känslan man strävar efter. Det är därför viktigt att först välja placering för allt i badrummet och därefter välja produkter som passar. Ta en sak i taget och inred det sedan succesivt, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager Nordics. 

GROHE tipsar om hur du inreder ditt badrum med Feng Shui 

1. Den gröna oasen   

Att ge sig ut i naturen är ett klassiskt knep för att motverka stress. Så ta in detta i ditt hem, även badrummet kan prydas med växtlighet som skapar en renare luft. Det kan vara så enkelt som en palm i hörnan eller en stickling i en mindre glasvas på handfatet.  

2. Balanserande kulörer efter årstid   

Valet av handduk och badrumsmatta i badrummet är något som är enkelt att byta ut och faktiskt kan anpassas efter säsong. För att känna en balans bör du välja varmare färger under de vintermånaderna och kalla färger under sommaren. Däremot skapar även en viss kontrast också harmoni i badrummet. Så investera förslagsvis i mörkare kulörer på handdukarna och en ljusare badrumsmatta.  

3. Runt, kantigt, högt och lågt   

Precis som kulörerna bör innehålla kontraster bör även formerna göra detta. Blanda blanka material med grova och kantiga former med runda. Välj ett karformat handfat med mjuka linjer och matcha med ett kantigt doftljus för en lugnande kontrast.  

4. Placera badkaret i en kraftposition  

Var du väljer att placera badkaret kan göra stor skillnad för känslan i rummet. Enligt Feng Shuin bör den placeras i en ”kraftposition”, vilket innebär att du har stöd mot ryggen. Precis som man placerar ut en soffa mot en vägg bör du tänka med badkaret. Placera så att du har väggen mot ryggen när du sitter i badkaret och ser ut mot eventuella fönster eller växter.  

5. Gör dig av med allt negativt  

Feng Shui handlar även om att bara ha saker i rummet som du får positiv energi från. Detta innebär bland annat att försöka hålla det så rent som möjligt och inte lämna gamla kaffekoppar framme eller saker du inte har användning för. Passa på att rensa badrumsskåpet, där gömmer det sig ofta tomma produkter och gamla flaskor.