Med lösningen i fokus 

Entreprenören Savo Vidovic kom till Sverige på 60-talet. Under sin livstid har han arbetat upp sig ur extremt fattiga förhållanden till att skapa sig ett otroligt rykte som framgångsrik entreprenör. Idag, 79 år gammal, är Savo aktuell med boken ”Savos vandring”.  

Savo har haft en framgångsrik karriär inom livsmedelsbranschen. När förändringen från vanliga affärer till lågprishandel slog till i Sverige någon gång på 70-talet, var han med och bidrog till den förändringen.  
 
– Varje gång jag gjort ett projekt har jag tänkt ”nu är det bra”, och ändå sökt mig till nästa. Och därefter nästa, och nästa.  

År 1965 drabbades Savo av en stark depression och efter att ha tagit sig ur depressionen träffade han en nyexaminerad läkare som studerat ”positiv psykologi” i USA. Läkaren arbetade med Savo och lärde ut verktygen han behövde för att använda sig av positiv psykologi. Detta blev väldigt framgångsrikt för Savo, som har använt sig av dessa verktyg sedan dess. 
 
– Jag har aldrig använt mig av meningen ”det här går inte”, jag har istället valt att använda mig av meningen ”hur gör jag?”. Genom att ställa mig själv den frågan har hjärnan försökt lösa det vi har framför oss och tänka positivt och kreativt. Oavsett om situationen varit stor eller lite 
 
Ett framgångsrecept 


– Jag har lärt mig själv att tänka positivt och jag släpper inte in en negativ tanke i mitt huvud. Det har jag blockerat. Jag går aldrig och lägger mig med dagens eller morgondagens jobb i huvudet. När jag ska gå och lägga mig börjar jag istället tänka på allt det jag upplevt. Jag väljer att ta med mig de tankar och minnen i livet som varit vackra och trevliga, förklarar Savo. 

Att lära sig att stänga av stressen runtomkring och fokusera på något roligt man upplevt är inget man kan över en natt. Enligt Savos erfarenheter så är det en typ av träning och något man måste träna på varje dag. 
 
Genom att engagera sig ideellt har Savo haft möjligheten att lära ut och coacha andra. Han har genom sitt ideella engagemang kunnat finnas till hands för ungdomar som har det svårt. Savo har i sina samtal med ungdomarna använt sig av positiv psykologi och lärt ut hur de själva ska tänka positivt. 
 
– Det är som positiv hjärntvätt. Man mår bättre av att tänka positivt, kroppen och psyket mår bättre. 

Av Selma Jemelka