Malin Karim ger ut sin debutroman

Journalisten, författaren och krönikören Malin Karim ger ut sin debutroman Jag är Gud den 8 mars på Internationella Kvinnodagen. En bokidé som uppstod när hon själv blev utbränd, fick sparken och blev arg.  

Du har tidigare gett ut barnböcker tillsammans med din man Alexander Karim, nu kommer din debutroman. Kan du berätta om boken?  

Boken handlar om 46-åriga Hermine som blir utbränd, får nog och reser sig upp för att göra revolt. Hon är trött på att förminska sig själv och blir förbannad när hon inser att hon egentligen inte har någon aning om vem hon är. Hon är innerligt trött på samhället, världen och sig själv. Så hon lämnar sin familj och bestämmer sig för att ta in på hotell i en vecka för att under den veckan begå alla de sju dödssynderna, en per dag. Det är starten på en galen frigörelseresa som förändrar hela hennes liv.  
 
Hur uppstod idén till boken? Som vi har förstått det så är den till viss del influerad av ditt liv. 

Idéen uppstod när jag själv blev utbränd, fick sparken och blev arg. Men mer än så finns det inte av mig i boken. Först skrev jag en krönika som jag döpte till ”Saker jag skulle göra om jag inte vore så jävla väluppfostrad” där jag med inspiration från 90-tals filmen ”Falling down” skrev om en kvinna som bara fått nog. Som reste sig upp och struntade i alla samhällets oskrivna regler och konventioner. Och som gjorde det som en man, det vill säga helt fritt och utan en tanke på konsekvenser.  När den inte blev publicerad så utvecklade jag den till en bok i stället. Och på den vägen är det.  
 

Vad hoppas du att läsare kommer känna? 

Jag hoppas att de kommer att skratta, kanske bli lite förbannade och varför inte lite upprymda. Men mest av allt önskar jag att de känner att de har fått en njutningsfull läsupplevelse. Får man säga så utan att låta pretentiös?  
 

Vad skulle du vilja att man tar med sig när man läst boken? 

Jag tänker att kvinnor behöver börja tänka mer på sig själva och vad DE vill. Inte bara vad barnen, partnern, katten eller chefen vill. Sen behöver de inte gå ut och göra revolution á la Hermine men kanske en liten revolution som rör det som är viktigt för just dem. Men det handlar såklart inte bara om kvinnor. Det är en allmänmänsklig känsla att man kanske gör saker i livet för att det SKA vara så, inte för att man VILL att det ska vara så. Den handlar om att släppa ut sitt inre jag och att ta makten över sitt eget liv. Något som kanske främst gäller kvinnor med tanke på hur maktstrukturer ser ut men på grund av just de maktstrukturerna tänker jag att det finns massor med män därute som också lever liv de inte vill ha. Mansrollen är på många sätt lika snäv som kvinnorollen.  
 

Du har arbetat i många år som journalist, var det ett naturligt steg att ge sig in i författaryrket? 

I mitt hjärta och min själ har jag i smyg alltid varit författare främst och journalist i typ sjunde hand. Den enda jag har velat är att få bli författare men under lång tid i livet så intalade jag mig att det bara inte gick för sig. Så nu när jag har släppt loss min inre författare känns det som att det är precis så det ska vara. Det enda som varit svårt är att skriva långt. Som journalist drillas man ju i att uttrycka sig kort och kärnfullt. Nu fick jag ösa på och det kändes nästan förbjudet i början.  
 

Hur upplever du skillnaden mellan att skriva barnböcker och en roman? 

Skillnaden för mig när jag skrev min roman var att jag fick använda mitt språk på ett annat sätt. Då kunde jag släppa loss min personlighet i språket på ett helt annat sätt, använda mitt eget uttryck. När man skriver för barn så måste språket hållas enklare och mer effektivt. Men det är precis lika kul att skriva för barn som för vuxna. I barnböckerna måste man gå till sitt inre barn och släppa loss det och tänka som ett barn. Det är väldigt kul och nästan lite terapeutiskt. Och för vuxna, i alla fall i den här boken, fick jag släpp loss all förbjudna tankar och galna saker som vi som vuxna hela tiden måste undertrycka för att framstå som något sånär socialiserade. Också väldigt kul.  
 
Hur ser du på ditt framtida författarskap, finns det nya bokidéer redan nu? 

Jag har bara precis börjat känner jag! Det finns så många idéer och tankar och jag vill bara skriva böcker och böcker och böcker som förhoppningsvis blir både utgivna och lästa. Jag är redan igång med min andra bok som kommer ut om något år.  

Kort biografi: 

Namn: Malin Karim 

Ålder: 44 år 

Bor: På Kungsholmen i Stockholm  

Familj: Maken Alexander, barnen Alba, Elias och Louie samt franska bulldoggen Poppy.  

Aktuell med: Debutromanen ”Jag är Gud”