Kinesiska hälsotips till dig som reser mycket 

Foto: Veronica Kindblad

Jihua Liu driver Chinese Medical Center i Stockholm, tillsammans med Dr Yang. De är bland annat specialiserade på infertilitetsbehandling via distans  och  de behandlar även många andra åkommor med TCM, som står för Traditional Chinese Medicin. Här berättar hon en del om deras verksamhet samt ger bra tips till dig som reser mycket.  
 
Det bästa med att driva denna typ av verksamhet är enligt henne att de kan hjälpa människor som desperat söker hjälp för de som inte mår bra och inte tidigare har fått hjälp lider väldigt mycket.  

– Kinesisk medicin kompletterar ofta den västerländska medicinen väldigt väl.  

Vad kännetecknar den kinesiska läkekonsten? 

– Helhetstänk kring olika kroppsliga problem. Till exempel har många som har eksem även ofta problem med magen. Ett annat exempel är att när man har vallningar och svettning så lider man även ofta av ångest och oro och är törstig.  

Enligt henne har man sällan bara ett problem, utan det är ett komplex med problem samtidigt. När man har det så är man i obalans. Man behöver uppnå balans i kroppen och i livet för att må bra, menar hon  

– Det finns en komplett analys- och behandlingsmetod inom kinesisk medicin för att återbalansera kroppen.  

Jihua Lius bästa tips till dig som reser mycket:  

  1. Ställ om klockan till destinationstiden redan när du stiger på planet, så att du börjar vänja kroppen från början. Kroppen gillar rutiner. Allt som avviker från rutiner ställer till med obalans. Kroppen ställer förvisso om sig till balans igen men det tar tid. Därför gäller det att du startar denna process fort du kan.  

  

  1. Ta på dig en tröja med en stor luva för att undvika att det blåser på ditt huvud och nacken. Det är dragit på planet och då finns det en risk att du får huvudvärk eller ont i axlarna.  Drar man upp luvan så kan man gömma sig i den och undvika ”vind skada” som de kallar det inom TCM.  

  

  1. Ta med frukt du kan äta på planet. Luften är torr och du blir lätt törstig, vilket gör att du kan riskera att drabbas av yin-brist. Päron, äpple och citrusfrukt är mycket för att släcka törsten. Dricker du mycket vatten så kissar du bara ut det och det släcker inte törsten lika bra som frukt gör.  

  

  1. Titta inte på actionfilmer utan läs en bok istället. Det gäller speciellt när du ska flyga till Asien då du flyger på natten. Kroppen är under stress när den reser. Sedan stressar du den ännu mer med stimulerande scener, så att du inte kan somna. Det tär riktigt ordentlig för njurararnas meridian som styr våra grundkrafter. Gör du detta ofta så garanterar hon att mensen blir rubbad till slut. Det har hon själv erfarenhet av.  

   

  1. Lyssna på lugnande musik för att skydda dig från oljud som stressar upp njurarnas meridian. Hon rekommenderar playlistor av ”Chillmi” profilen som Christer Sandelin har satt ihop. Där finns det bra instrumental avslappnande musik som lugnar sinnet. Den hittar du på Spotify.  

  

  1. Sträck på dig ofta, då det tar bort blockeringar av ”qi”- energiflödet, som du lätt får när du sitter förmycket. Sträck dig till exempel genom att du lyfter armarna uppåt och sedan bakåt.  Detta stör inte grannen bredvid.  

  

  1. Rör på fötterna ofta, för då blir cirkulationen bättre. Fötternas cirkulation påverkar hela kroppens cirkulation och under fötterna finns delar av njurarnas meridian, som balanserar kroppen.