I år blir det en riktigt vit jul på Tivoli

På fredag den 19 november inleds julsäsongen på Tivoli när den stora julgranen tänds. Det är ”Julemanden” tillsammans med skådespelaren Rasmus Botoft, som tänder det spektakulära trädet. Årets tema är ”Hjerternes fest” och gästerna kan se fram emot ett Tivoli pyntat med hjärtan, upplyst med en miljon lampor och nya fantastiska ljus- och snöscenografier. Jul på Tivoli pågår från 19 november till 2 januari 2022. Mer än 10 miljoner danska kronor spenderas i samband med uppbyggnaden och driften av ”Jul på Tivoli”.

Det har tagit fem medarbetare sex hela dagar att pynta den 12 meter höga julgranen framför konsertsalen med 235 ljuskedjor med 35 250 lampor som tänds på fredag klockan 16.30.

Tivolis chef Susanne Mørch Koch säger:

”Vår nyligen avslutade Halloween-säsong var en stor framgång. Våra gäster är helt klart redo att åter kasta sig in i säsongens upplevelser. Nu ser vi fram emot att välkomna dem till Jul på Tivoli. I år är det 27 år sedan Tivoli först slog upp portarna för en julsäsong och för många har det blivit en fast tradition att besöka oss. I år har vi ansträngt oss extra för att ge våra gäster en klassisk julupplevelse med en ambitiös ljusdesign”

Hjärtats högtid och byns julstämning

ets inställda ”Jul på Tivoli” och efter ett och ett halvt år av pandemi, är det ingen slump att Tivolis tema för julsäsongen 2021 blir ”Hjerternes fest” (En hjärtans fest).

Ett tema som fångas med hjärtdekorationer i nöjesparken. Överallt kommer det att finnas hjärtan att hitta, längs allén vid Huvudentrén, där de hänger på rad och sida vid sida med Swarovski-kristaller. Och självklart kommer tomten att vara tillbaka i tomtens vardagsrum på Pantomimteatern.

På Nimb hittar gästerna ett 3,5 meter högt, glödande hjärta, samt en projektion med levande bilder av en gammaldags julstad. Här kan gästerna titta på när bagaren, frisören och urmakaren julpyntar på Nimbs fasad.

Och så kan gästerna besöka den lilla julbyn där de små butikerna lockar med allt från rykande glögg till små och stora julklappar att köpa med hem med hem och lägga under granen.

Magisk fotostig och temajulgranar

Årets ljusdesign bjuder bland annat på ljus vid Tivolisjön, där gästerna kan hitta det största trädet insvept i frostigt och vintervitt ljus. En plats som mycket väl kan bli en eftertraktad ”instagramplats”. Vid Tivolisjön kommer gästerna även att kunna gå genom en ljustunnel, där de genomgående hittar en rad olika fotoalternativ, som tavelramar att sticka in huvudet i eller bänkar dekorerade och upplysta så att de bildar ramen för ett julfoto. Det går även att gå på upptäcktsfärd för att se 16 olika temajulgranar som står runt i parken, alla dekorerade med inspiration efter var de står på Tivoli 

Nyuppsättning av Snödrottningen

Från och med den 1 december kommer det återigen att vara möjligt att uppleva den kritikerrosade baletten, denna gång med en rad nya scener, scenografier, kostymer och musik. Oh Land (Nanna Øland Fabricius) har skapat musiken, bakom koreografin står prisbelönta Yuri Possokhov, och drottning Margrethe står bakom scenografi och kostymer.  

Utöver nytillskotten till själva baletten planeras även ett antal speciella familjevänliga föreställningar. Utöver Snödrottningen blir det äntligen ett återseende med Crazy Christmas Cabaret i Glassalen, som förra året tyvärr fick ställas in på grund av Covid-19.

Flæskestegs-sandwich och julefterrätter 

Även i år kommer julstämningen att hägra på ”Plænen”. Hela området har förvandlats till en liten julpyntad by. I byn kan gästerna njuta av ”flæskestegs-sandwich”, julkorv, handla julklappar och hålla värmen med olika varma drycker. För de sötsugna kan familjen tillsammans dekorera honungshjärtan och självklart äta sig mätta på traditonella ”æbleskiver.

På Nimb Bar skruvas det upp lite extra med myset under de fyra adventssöndagarna då det bjuds in till Afternoon Tea Extraordinaire ”Christmas Edition” framför brasan. Här serveras tryffel-, kaviar- och ostronrätter medan jazzsångerskan Frederikke Vedel, ackompanjerad av pianisten Johann Gustav, underhåller med en stämningsfull julrepertoar.

Cakenhagen har fått växtverk och flyttat utanför Tivolis murar

Från och med den 19 november kan Köpenhamnsborna köpa julkakor, nybakade kakor, handgjord choklad och andra delikatesser från Cakenhagen utan att behöva gå in på Tivoli. Nimbs konditori öppnar sin andra butik – den här gången på Vesterbrogade 1. Tårtfantaster kan med andra ord se fram emot en ny oas i Köpenhamn.

Tivolis chef Susanne Mørch Koch berättar vidare om covid-19:

”Utmaningarna med att hantera Covid-19 har gett oss en stor verktygslåda för att hantera eventuella restriktioner som kan uppstå. Vi vet hur vi ska hantera dem och det gör gästerna också. Det är klart att restriktioner inte är något som gynnar vår verksamhet, men vi är på en mycket bättre plats än vi var förra året vid den här tiden.”

Tivoli följer noga utvecklingen av Covid-19 och är redo att hantera de eventuella utmaningar som kan dyka upp.

Kort om jul på Tivoli:

10 ton gran har använts för att pynta Tivoli.
Lägger man alla grangirlanger på rad blir den 3 kilometer lång.
1 000 julgranar pryder Tivoli, och den största är 13 meter hög.
18 000 hyacinter kommer att dofta under jul på Tivoli.
Alla grangirlanger på rad skulle bli cirka 3 000 meter.
Demonen är dekorerad med 5 550 aktiva lysdioder.
Under julfirandet på Tivoli kör berg-och-dalbanan 235 118 gästresor
Under julsäsongen säljs över 11 800 liter glögg, motsvarande 35 435 koppar
Mer än 65 500 skivor fläskstek skärs för hand till Tivolis fläskstekmacka.
I snitt varannan minut vänds det en pannkaka under ”Julen på Tivoli”.
Mer än 65 000 koppar Irish Coffee kommer att toppas med vispgrädde.