Hon försörjer sig på sitt intresse – investeringarna
Joanna Törngren Redebrant är investerare, författare och företagare med en bakgrund som bland annat vd och chefredaktör för Unga Aktiesparare och även chefredaktör för Börshajen. Hon har också jobbat i många år med att bygga och leda chefsnätverk. Idag driver hon sin egen nätverks- och utbildningsplattform ”Nyfikna Investerare” med cirka 6000 investerare och skriver en bok om fastighetsinvesteringar. Just nu fokuserar Joanna på att bygga upp sin portfölj med onoterade bolag och i samband med detta startar hon Nyfikna Investerares affärsängelnätverk.
För det första. Framför allt brinner Joanna för att skapa värde – inte bara genom investeringar och affärer, utan också mellan människor. Hon har en bred och djup erfarenhet av att bygga och leda professionella nätverksgrupper för chefer och ledare hos Chefsnätverket Close, EGN Sverige och chefsnätverket f5.
– Det sägs att jag har en unik förmåga att koppla ihop människor som kan få glädje av varandra och den använder jag nu genom Nyfikna Investerare.
För många kan det kännas lite obehagligt och tabu att prata om privatekonomi, vilket har lett till att det finns en kunskapslucka om investeringar, menar hon. Av den anledningen har hon beslutat att öppna upp den resa hon gör som privatinvesterare i syfte att inspirera och utbilda om lite annorlunda investeringar och tillgångsslag än svenska fonder och aktier.
– Nyfikna Investerare riktar sig till investerare som är nyfikna på att investera i fler tillgångsslag är aktier och fonder. De flesta som hänger i mina kanaler har hunnit bygga upp lite kapital och befinner sig i en fas där man har en god ekonomi och vill krydda sina innehav med lite mer riskfyllda investeringar.
Joanna drivs av att hitta spännande investeringar i ett tidigt skede och göra många gånger pengarna, för att växa kapitalet snabbt och sedan vikta om och ta in ett nytt spännande tillgångsslag i portföljen, så hon jobbar aktivt med att växa kapitalet genom att dra nytta av megatrender och uppgångar i olika tillgångsslag.
För egen räkning så förvaltar hon sin familjs kapital och deras investeringsstrategi består av en säker bas i huset, där de har femtio procent belåningsgrad, därefter är de investerat i guld, silver och bitcoin som hedge. Denna stabila grund toppas av aktier i bolag med stor potential och hög risk – både noterade och onoterade, förklarar hon.
Hur kom du in på aktier och finans?
– Med bakgrund från Unga Aktiesparare där jag varit VD samt chefredaktör och ansvarig utgivare för Stock Magazine har jag byggt upp min kunskap om investeringar som jag vidareutvecklat bland annat i rollen som chefredaktör på Börshajen. Jag har även en universitetsutbildning i internationell marknadsföring från England som avslutats på Handelshögskolan i Göteborg.
Joannas allra första affär var en lägenhetsaffär när hon pluggade. Sen har bostadskarriären rullat på och hon har byggt upp en stabil grund att falla tillbaka på.
– Jag har fram tills nyligen varit väldigt rädd för att ta risk och det var så Nyfikna Investerare föddes. För att göra en lång historia kort började allt när jag ville lära mig hur jag kunde ta mer risk i mina investeringar utan att sova sämre.
Två händelser som har format hennes investerar-dna
Enligt Joanna så finns det två händelser som har präglat henne och hennes strategi kring hur hon agerar och tänker kring investeringar. Det är dels hennes mormors historia och dels hennes föräldrars husbygge. Vi börjar med den första historien.
Hennes mormors familj hade det väldigt gott ställt och som liten flicka fick mormor en inslagen ponny i julklapp som hon öppnade i salongen. Familjen hade tjänstefolk och man var en av de första familjerna i Sverige som körde bil. Mormors mamma var mycket enkel och mormors pappa var företagare, han hade en hattfabrik och var tungt investerad på börsen. Sen kom Kruegerkraschen som slog hårt mot familjens ekonomi och mormors pappa gick tyvärr bort tidigt.
– Under en generation såldes tillgångar av löpande för att finansiera uppehället och min mormor lämnade oss med fantastiska minnen och stor tomhet men inget arv att tala om. Min mormors historia har gjort mig extremt ödmjuk och medveten om att tjusiga siffror på en börsskärm och höga inkomster snabbt kan vara ett minne blott.
Sedan har vi hennes föräldrars historia. De byggde sitt drömhus på 90-talet och hamnade mitt i finanskrisen med chockhöjning av räntan.
– Mina föräldrar fick inte sålt sin lägenhet och satt alltså med två bostäder och en ränta som var flera gånger högre än vad någon kunnat fantisera om. Det var väldigt nära att mina föräldrar var tvungna att sälja sitt nybyggda hus med en förlust innan vi hann flytta in, men de klarade ut situationen och bor kvar än idag.
Joannas föräldrars historia har gjort henne rädd för att inte kunna bära sina räntekostnader och att det kapital hon och hennes man byggt upp raderas ut genom en oförutsedd händelse. Därför har de hela sitt huslån bundet och har ingen belåning i sina depåer.
– Så det var med min mormors och mina föräldrars historier i bakhuvudet som jag nördade in på guld och silver i syfte att hitta ett sätt, eller en så kallad hedge, att våga ta större risk och nå högre avkastning utan att riskera vårt kapital och sova dåligt.
Nätverket börjar växa fram
I samband med Joannas research kom hon under våren 2019 i kontakt med Eric Strand och de lade tillsammans grunden till AuAg Klubben, det som idag är Nyfikna Investerare. Eric är en av Sveriges, och kanske Europas, främsta experter på ädelmetaller och är idag förvaltare för AuAg Fonder som han startade i samma veva som de drog igång sitt projekt.
När hon lärt sig det hon behövde för att kunna ta sina positioner i guld och silver växte riskaptiten som planerat och nyfikenheten på exempelvis Bitcoin och att utöka sina onoterade innehav blev stor. I syfte att hon skulle kunna utveckla AuAg Klubben i takt med sin kunskap om nya portföljinnehav frikopplade de sig från namnet AuAg , så att de inte skulle blandas ihop, eller felaktigt förknippas med, AuAg Fonder och Eriks förvaltning.
– Så jag har inte börjat på börsen, utan med min bostad, följt av guld och silver samt Bitcoin. Och nu vågar jag ta hög risk i mina investeringar eftersom jag inte riskerar något annat än pengarna jag investerar – och de kan jag egentligen klara mig utan eftersom jag byggt en stadig grund med fina långsiktiga tillgångar utan större belåningsgrad samt säkerställt löpande intäkter genom mitt bolag och min mans fasta lön som finansierar familjens löpande kostnader.
Investeringar som livsstil parallellt med karriär
Många i Joannas omgivning är djupt inne i ekorrhjulet, alltid stressade och ”hinner inte” ta tag i sin ekonomi, skalar upp sin levnadsstandard och därmed också tempot på karusellen, har hon noterat. Hennes man och hon har aktivt valt bort den livsstilen och satsar på att bygga för framtiden med målet att ”jobba mindre och tjäna mer”. De tittar snarare på att downshifta sin levnadsstandard för att kunna investera de pengarna istället för att konsumera dem. Den balansen funderar hon över dagligen, men just nu är de perfekt positionerade utefter rådande marknadsläge skulle hon säga.
– I början går det såååå långsamt att bygga kapital, min äldsta son och jag pratade om detta igår. Att prata investeringar, börs och företagande med en sjuåring är ju ljuvligt, men inte helt enkelt eftersom många av hans kompisar lever i en annan värld där föräldrarna är anställda karriärister och jobbar mycket – så han kan ju inte direkt bolla våra diskussioner med kompisarna.
– Han sådde ett solrosfrö i skolan innan sommarlovet och nu är solrosen cirka en meter och väldigt praktfull. De pratade om att man kan så massa frön och i början syns ingenting, sen lite gröna skott och vips har man en gul äng som ser ut som ett sagolandskap. Precis så är det med investeringar och hans ögon glittrade när polletten trillade ner, berättar Joanna med ett leende.
Det fina är ju, enligt henne, att man kan börja investera och lära sig mer samtidigt som man gör karriär, är anställd eller driver eget. På samma sätt som sonen kan plantera massa frön även om han går i skolan. Jämfört med någon som inte planterar innan sommarlovet blir det mycket mer blommor hos min son och på samma sätt är det ju investerat kapital som för de flesta av oss kommer att göra den allra största skillnaden på hur vi lever vår senare del av livet i termer av arbetade timmar och fritid. Det tycker Joanna är magiskt och hon kan inte sluta fascineras av det.
– Hur kan jag växa kapitalet så snabbt som möjligt, utan att riskera att förlora allt och få börja om från start? Det är den typen av frågeställningar jag funderar på och lär mig mer om. Riskspridning och investeringsstrategi är två ämnen som jag kan ägna mig åt all min lediga tid. Nu gör jag det också på arbetstid, men det är ju mitt intresse – så lyxigt!
Hennes drivkrafter
Det som i grunden drivit henne historiskt, har varit nyfikenheten på att lära sig nya saker och att göra bra affärer. I år fyller hon fyrtio och har andra drivkrafter, lite mjukare, som att äga sin egen tid för att kunna sätta mammarollen i främsta rum och att kunna göra ett positivt avtryck för kommande generationer med sitt liv. Det kanske låter lite pretto, tillägger hon, men alltifrån det lilla som att sprida lite glädje och kärlek till sin omgivning i vardagen till Joannas långsiktiga vision om att bli en global impact investor som bidrar till att säkerställa tillvaron för kommande generationer.
– Emellan det är långa skollov och tid med nära och kära drivkraften. Att vara söndertressad och snäsa mig igenom dagarna för att jag tycker alla är för långsamma och toppa det med att få ett utbrott på kassörskan på ICA är jag så klar med, fy katten för den tiden.
Efter över tio år som konsult i egen regi större delen av tiden är en traditionell anställning inte längre ett alternativ, vilket är drivkraften bakom investeringarna, menar hon. Att bygga kapitalet större och hålla det i arbete innebär ju i praktiken att hon kan vara ledig ca 20 veckor om året och njuta av sina barn och livet.
– Men det har varit extremt slitigt att ta sig dit jag är idag, jag har varit så ledsen, arg, lurad, utmattad flera gånger om, handikappad och gud vet vad – men det har varit ångesten av att vara anställd eller som konsult sälja min tid för att bygga en annan människas dröm som fått mig att resa mig varje gång, fila på tekniken och bara aldrig, aldrig ge upp.
Joannas väg har varit att inte lyssna på de personer som inte ser det hon ser, utan känna tillit till sig själv, att hon har det som krävs inom sig och att allt kommer att ännu bättre än hon kan föreställa sig bara hon inte låter sin inre låga slockna.
– Jag känner en fire inom mig, det är så skönt att bli lite äldre och sluta bry sig om vad andra tycker. Jag har nog alltid gått min egen väg och haft en grundtrygghet med mig, men nu kör jag min grej och njuter av en grymt härlig medvind.
Det krävs träning
Sedan är Joanna väldigt tacksam för tiden på Unga Aktiesparare, för där lärde hon sig att alla är vi barn i början och det ska man vara stolt över. Om du investerar hundra kronor på börsen är du igång, du har ju tagit ditt första steg och kan inte jämföra dig med någon som är tjugo år och elitlöpare för du är ju ett barn. Du är ju grym, du har tagit ditt första steg poängterar hon.
– Hurra! det ska firas, nu siktar vi på två steg, sen några till, rätt som det är kan du gå och springa, kanske blir du elitidrottare – kanske inte, men de flesta av oss kan ta oss fram och det är ju helt fantastiskt med tanke på att du var ett yngel på miljarden och det är ditt utgångsläge! Det allra mesta handlar om mindset.
Joanna förklarar att hon inte skäms när hon sitter i sammanhang där hon har minst kapital, det gör hon ofta, men hon vet att hon aldrig kommer att förvalta en miljard om hon inte tar sin plats i rummet.
– ”Hej! Här är jag, jag har investerat lite och det har gått fantastiskt bra även om det inte är några jättesummor jämfört med dig/er, nu vill jag växa mitt kapital snabbare, ta mer risk och du är så himla grym – hur har du gjort? Vill du hjälpa mig? Kan jag hjälpa dig? Kan vi göra något ihop?”
Många fantastiskt duktiga investerare med mycket större kapital än hon själv tycker det är jätteroligt att hjälpa henne vidare på sin resa, har hon märkt. Så genom att våga ta sin plats i ett rum, vara stolt och ödmjuk inför livets resa, får man väldigt ofta vara med om man bara är lite nyfiken och trevlig.
– Fundera på vilket rum du är nyfiken på, knacka på och fråga om du får vara med – vad är det värsta som kan hända? Att du får ett nej? Det finns oändligt antal dörrar som då får du knacka vidare tills någon släpper in dig och sen är du igång. Just den dörren du börjar med är inte ditt enda alternativ.
Du kommer aldrig att bli elitidrottaren om du inte tränar och ingen förväntar sig att du föds i den rollen, utan det handlar om att börja, träna och inte ge sig. Det fina med investeringarna är att du inte behöver ha någon direkt fallenhet, bara ett mindset och det kan du lära dig kanske till och med utan att ha gått i skolan alls skulle hon säga.
– Det är inte enkelt, men det är absolut inte omöjligt. I grunden handlar alla investeringar om att köpa billigt och sälja dyrt och det konceptet har tom min yngsta, som är fyra år, förstått när han förhandlar med storebror som försöker tjäna pengar på honom, säger Joanna och skrattar.
Vad har du på gång just nu?
– Nu har jag sagt upp alla mina externa uppdrag, tackar varje vecka nej till tjusiga erbjudanden om styrelse- och advisoryuppdrag, konsultjobb och annat som jag en gång i tiden drömde om. Nu kan jag leva på min tidigare hobby, investeringarna, och det möjliggör att jag kan tacka nej till allt som inte bygger min långsiktiga vision om att nå ett portföljvärde på 1 miljard och bli en global impact investor.
Det är fullt ös och under hösten startar Joanna tre nya bolag. Ett microinvestmentbolag, ett utbildningsföretag samt det som hon just nu lägger större delen av sin tid på, ”Unicornfabriken”. Sedan tidigare har hon ett bolag som nu kommer att bli renodlad publishingverksamhet.
– Jag har investerat i onoterade innehav under flera år och fokuserar ju som sagt just nu på att bygga min portfölj med onoterat.
I samband med detta startar hon nu ett nätverk för investerare som är intresserade av att lära sig mer om den här typen av investeringar, träffa och diskutera erfarenheter med andra investerare och även få ett dealflow av spännande bolag. Kort och gott den plattform hon själv saknade när hon var helt ny som affärsängel.
– Sen ska jag ju skriva klart boken om fastighetsinvesteringar också. Det får bli när hösten och vintern kommer.
Varför är din affärsidé rätt i tiden?
– Det är nog flera faktorer skulle jag säga. Dels har vi ett väldigt spännande makroekonomiskt och geopolistiskt läge ur investeringssynvinkel. Det går väldigt snabbt och finns en hög volatilitet att profitera på som investera i dagens investeringsklimat. Vilket i kombination med en väldigt stark börs och mycket pengar i systemet, som varit en uppåtgående trend sedan finanskrisen 2008, gynnar duktiga investerare.
Ytterligare en aspekt som hon vill lyfta fram är att vi befinner oss mitt i en teknologisk revolution, som också, enligt hennes erfarenhet, ger oerhört fina investeringsmöjligheter.
– Vi har även ett enormt tryck inom svenska start-ups och tech. Visste du att Stockholm ligger på andra plats i världen efter Silicon Valley på att driva upp så kallade Unicornbolag? Ett Unicornbolag är ett bolag som är värderat till + 1 miljard USD, det tycker jag är coolt och en trend jag vill ta tillvara på.
Vad har du för långsiktig vision?
– Jag vill bygga ett portföljvärde på över en miljard och i rollen som impact investor vara med och driva den hållbara utvecklingen av vår planet till kommande generationer.
Fotograf Sara Bågenholm