Italienskan – En trevlig restaurang mitt i Stockholm City

Sommaren 2021 slogs dörrarna till Italienskan upp. Det är restaurangen med takterrassen La Terrazza som ligger mitt på Hötorget med utsikt över torgets puls. En trevlig italienare som med fördel går att besökas året om. Men kanske är ännu härligare en solig sommardag ute på deras terrass. Jag har länge varit sugen på att besöka denna hemtrevliga och mysiga restaurang och ikväll blev det äntligen av.  

Italienskt kök 

Det italienska köket är inte ett kök, det är en kombination av 20 olika kök från landets alla regioner – från bergiga Aosta till Liguriens kuster, det lantliga Sicilien och allt däremellan. En italiensk restaurang kan vara en osteria, en trattoria, en birreria, en pizzeria… men på Italienskan är besattheten av världens bästa matland gränslös. Här älskar de allt från barolo till chianti, från spaghetti alle vongole till osso bucco och cannoli. De älskar alla regionerna, de älskar kärleken till maten, ätandet, drickandet, umgänget och atmosfären. Det familjära. På Italienskan får man verkligen allt detta. Och lite till. I deras alldeles egen röd-vit-gröna kulinariska tombola. 

Fördrinkar 

Italienskan erbjuder ett stort urval av olika trevliga drinkar. Drinkarna var både snygga och goda och vem vill inte fira veckan eller helgen med en utsökt drink!  

Antipasti och Primi 

Det fanns mycket att välja mellan på menyn. Vår servitör rekommenderade oss ett urval av olika rätter. Så våra val föll på en Antipasti – Bruschetta Stracciatella, som var en god bruschetta med mozarella och tryffel och en Primi – Vitello Tonnato, som var kalvkött med en god tonfiskröra under. Det kan starkt rekommenderas. Äter man flera rätter så kan de med fördel delas på.  

Secondi 

Till Secondi – Varmrätt var vi båda sugna på fisk. Vårt val föll på deras Tonfisksallad som verkligen var jättegod. Det var en stor och matig portion med tonfisk, avocado, ost, tomater och mycket sallad och dressing.  

Dolci 

Italienare vill gärna ha ett sött avslut på middagen. Till Dolci kan jag starkt rekommendera en Chokladfondant med glass och pistagenötter och en Tiramisu. Båda rätterna var väldigt söta och goda.  

Hitta hit 

HÖTORGET 2-4 – Mitt i stan. 

Skrivet av Lina Sjölund som är resebloggare och reseskribent. Kika in på hennes blogg: liniztravel.com/