Hotellet med den vackra trappan

Patric Österström representerar en av de tre ägarfamiljerna som tog över Hotell Onyxen i Göteborg i februari i år. Då tänkte de att pandemin skulle vara över, men så var det inte riktigt. Ljusglimten var att de ändå hade gäster hela tiden. Här berättar han om deras koncept och framtidsplaner.  

Patric förklarar att de entreprenörer som han driver hotellet tillsammans med har som affärsidé att de ska ha kul ihop och det har de och de älskar den fastigheten som de nu har hyrt. Det är något som genomsyrar intervjun. Den uppenbara charmen med stället är först och främst läget med sin närhet till Scandinavium, Svenska Mässan och Ullevi och alla eventen där. Ett plus till är att de även finns nära Avenyn med alla restauranger och så vidare. Sedan gillar de verkligen fastighetens utformning, med det speciella trapphuset och den vackra fasaden.  

– Vi har många idéer på hur vi ska utveckla hotellet framöver. Vi ser stora fördelar med både läget och storleken. Vi kallar det leasurehotell nu. Vi satsar på livsstilskänsla.  

Är de flesta affärsresenärer eller privatpersoner?  

Det är både och. Vi vill ha det så och vi gillar även när göteborgaren tittar in på ett glas vin. Fördelen här att man snabbt blir igenkänd om man vill det men man kan även smita in utan att bli sedd av många, lobbyn är liten och där finns inte plats för några stora klungor man behöver passera på vägen in.  

Patric berättar att de har haft flera kända artister som har bott hos dem och de just har uppskattat att hotellet är mindre av den anledningen. Någon valde till exempel att smita in bakvägen för att väcka mindre uppmärksamhet.  

 Hur många rum har ni? 

– Vi har 34 hotellrum plus en vindsvit, som har lite mötesmöjligheter. Det rummet ligger längst upp i huset och känns lite hemligt och bra när det är till exempel är affärsmöten med hög sekretess.  

Patric beskriver sig själv som en ”betongkille” som älskar trafiken, avgaserna och asfalten. Han kan tycka Bohuslän är härligt vid andra tillfällen. Men till vardags när han arbetar så trivs han i stan där det händer någonting hela tiden. Det bästa med sitt jobb tycker han är möte med människan och att få möta kunders behov. Det märks att han är bra på service och att han har jobbat länge inom den nischen. Att utveckla konceptet med kunderna är viktigt för honom.  

Sveriges minsta hotellhiss 

Han berättar att det som andra kanske hade sett som en utmaning vänder de till något positivt.  

– Vi har landets minsta hotellhiss. Många hade nog sett det som ett problem. Vi ser det som en möjlighet i stället. Vi säger att det ska bli den coolaste hissen i hotellsverige. Den är liten. Det är knappt så att man kan få plats med en resväska och en person i den.  

Hur många våningar är det? 

– Det är fem våningar. Men trapphuset har en enorm potential. De flesta tycker att det är väldigt vackert. Vi föll för formen på trapphuset. Det är unikt och något vi kommer att bygga in i vår grafiska profil etcetera.  

Ett riktigt bra selfieställe?  

– Ja, så är det faktiskt och huset är från början av 1900-talet, så det har gått rätt mycket människor i de här trapporna. Det är på riktigt och ingen storytelling som någon har brainstormat fram på ett möte, avslutar Patric, med ett leende.