Hotel Danmark – en liten pärla centralt i Köpenhamn  

Det var ett par år sedan jag tog tåget till Köpenhamn och jag hade nog inte riktigt förstått hur mycket jag hade saknat det förrän jag faktiskt var på väg över bron. Det är så härlig stämning i Kongens By, på många plan. Denna gång bodde jag på Hotel Danmark, som är ett litet trevligt hotell centralt och med familjär stämning.  

Det är inte ett så långt avstånd egentligen men det känns alltid som om jag hamnar långt bort från Lund, där jag bor, när jag åker över Sundet. Känslan blir att vara mer på kontinenten, mitt i ett myller av turister från hela världen och vad passar bättre då än att bo på ett hotell som ligger väldigt centralt, ett stenkast från Centralstationen, Tivoli, Ströget och till en mängd kulturupplevelser, för den som gillar det. Mitt i smeten av mycket som händer, så att säga.  

På Hotel Danmark bor en trevlig blandning av gäster från Danmark, så klart och från hela Skandinavien samt UK, Tyskland och USA.  

– Både byggnaden och designen är unikt för Hotel Danmark menar hon. Hotellet ligger otroligt centralt mitt i Köpenhamns kuturdistrikt och med flera museer runtomkring. Själva byggnaden är från 1791 och 1969, säger säger Mette Sølvhøj, Head of Brand & Digital. 

Det är en kulturminnesmärkt byggnad och det är ett kännetecken för alla Brochner Hotels, att de ligger orginalbyggnaderna med massor med historia, som avspeglas i hotellen, tillägger hon.  

Vad brukar era gäster säga att de gillar mest?  

– Vår rooftop terrass och bar på sjunde våningen är också något som tilltalar många av våra gäster, samt att vi har rikligt många märken av champagne i vår bubbelbar i lobbyn, tillsammans med vårt värdskap och goda service, säger Mette.  

Då kan jag själv tillägga att jag och andra gäster verkade uppskatta att de har två tillfällen då vi blev bjudna på gott att dricka. På eftermiddagen har de vad de kallar ”Wine Hour” då gästerna blir bjudna på ett glas vin och på kvällen är det ”Nightcap Hour”, där det dukades fram en mängd fina italienska likörer som serverades i en gemytlig miljö. Som att vara hemma hos någon på en privat avspänd fest.  

Det blev riktigt skönt att hänga där efter att varit runt mycket på olika sevärdheter hela dagen. Och även med cykel. Det var premiär för mig att cykla i Köpenhamn och det gör jag gärna igen, för det finns mycket att se och uppleva och benen blir trötta av att ta sig till fots. Jag uppskattade möjligheten att hyra cykel på hotellet.  

Ytterligare en sak som jag gillar med Hotel Danmark är deras organiska frukost som serverades i små glasskålar. Fräscht och trevligt serverat och gott. Det blev en riktigt bra start på dagen.  

Och så avslutar jag med att påminna dig som snart ska besöka Köpenhamn om att det finns många fler gator att upptäcka än Ströget. Ja Ströget är en underbar gata och jag tröttnar aldrig på att strosa runt där, men många sidogator har också fina butiker, kaféer och restauranger att botanisera i.  


 Av Nina Jansdotter