När hållbarhet är en självklarhet

Gärsnäs är det anrika familjeföretaget som tillverkar möbler som känns relevanta för människor både idag, imorgon och för lång tid framöver. De flesta av oss har säkert suttit i en möbel eller lysts upp av en lampa från Gärsnäs utan att vi har vetat om det. Så pass självklara är Gärsnäs i det offentliga rummet. Idag är de på väg att bli en självklarhet även i det privata hemmet. Och för den som letar efter en produkt att vårda och hålla ömt livet ut är Gärsnäs ett företag att räkna med då de har återbruk och renovering högst på agendan. Vi har träffat Dag Klockby, vd på Gärsnäs, för att prata just design och hållbarhet.  

Vilka är Gärsnäs? 

– Gärsnäs är en av Sveriges äldsta möbeltillverkare och vi har sedan starten 1893 på Österlen i sydöstra Skåne tillverkat möbler av hög kvalitet för såväl hem som offentlig miljö. Vi har fortfarande vår bas i skånska Gärsnäs, där vi idag är drygt 40 anställda. Ända sedan tidigt 60-tal har vi kontinuerligt utvecklat möbler i nära samarbete med skickliga möbelformgivare med fokus på funktion, kvalitet och form. På senare år lägger vi också allt större vikt och fokus på frågor som rör hållbar produktion, återbruk och cirkulära flöden.                                 

                       

Hur ser er produktion ut idag? 
– Vi kombinerar högteknologisk, industriell produktion med hantverksmässig tillverkning. Vi bearbetar hela vägen från råmaterial till färdig produkt och använder en mängd olika tekniker och träslag som skapar variation men som också ställer höga krav på kompetens och erfarenhet. Gärsnäs var exempelvis tidiga med att implementera NC-teknik, varför alla produkter vi idag tillverkar är programmerade enligt datastyrda tempon som ökar precisionen och tillförlitligheten vid serieproduktion. För oss är det också viktigt att vi arbetar med FSC-certifierade träslag, och då gärna bok, ek, ask och björk. 

Hur tänker ni kring er produktion ur ett hållbarhetsperspektiv?  

– Vår vision är att utveckla cirkulär kvalitetsdesign av möbler med ett starkt DNA för konsumenter både i Sverige och i resten av världen. Vårt unika budskap är att god design måste vara hållbar, cirkulär och ska gå att återbruka. Vi arbetar också kontinuerligt för att underlätta denna process och vårt mål är att vi ska vara miljö/klimatneutrala och helt cirkulära till 2030. 

Ert hållbarhetsarbete inkluderar ett nyligen avslutat projekt med Göteborgsoperan. Kan du berätta lite om detta? 

– Samarbetet med Göteborgsoperan påbörjades redan i början av 1990-talet, då Göteborgsoperan byggdes och invigdes 1994. Gärsnäs fick äran att leverera cirka 1350 stycken stolar till salong och parkett samt balkonger. Gärsnäs utvecklade då teaterstolen Thalia med fällbar sits och för fast montering i golv på parkett och gradänger/balkong.  Redan 2018 väcktes dock frågan om byte av stolar. Man var då inne på spåret att kassera de gamla och införskaffa nya, exakt likadana stolar. Gärsnäs blev tillfrågade om vi kunde vara behjälpliga i projektet. Åren gick och vi lade fram ett förslag om att i stället renovera de befintliga stolarna. Under pandemin, då operahuset var stängt, öppnades så möjligheten upp för denna omfattande renovering. Nu, några månader senare, är projektet i hamn och Göteborgsoperan kan stoltsera med, så gott som nya stolar. Ett projekt som både vi på Gärsnäs och Göteborgsoperan är väldigt glada för. 

Vad händer härnäst för Gärsnäs? 

– Under hösten lämnade vi tillbaka nycklarna till våningen på Skeppsbron i Stockholm. Vi har nämligen hittat en ny, fantastisk lokal som vi just nu håller på att renovera. Målet är att vi ska kunna presentera och bjuda in till vårt nya showroom som är öppet för alla lagom till Stockholm Design Week som går av stapeln i februari 2022. Det är ett stort och spännande projekt och vi ser fram emot att återigen få öppna upp och dela vårt House of Gärsnäs med världen.  

Om Gärsnäs 

Gärsnäs är familjeföretaget med egen möbeltillverkning och huvudkontor i Gärsnäs på Österlen i Skåne. Företaget ägs och drivs sedan 2003 av Anna och Dag Klockby, samt Åke Axelsson, Annas pappa, känd inredningsarkitekt och möbelsnickare. Gärsnäs startades dock redan 1893 och tillverkade till en början stilmöbler för skånska hem. Sedan dess har varumärket utvecklats till produktion av offentliga möbler för att idag även producera direkt till slutkonsument. Idag jobbar de med kända formgivare såsom David Ericsson, Färg & Blanche, Nina Jobs, Pierre Sindre, TAF Arkitekter, Matti Klenell, David Regestam, Åke Axelssoon med flera.