Flygvärdinnans bästa tips till föräldrar som reser med barn

Höstlovet närmar sig med stormsteg och många ser fram emot en avkopplande semesterresa och kvalitetstid med sina familjer. Men – att resa med barn kan ibland innebära en utmaning, för både barn och föräldrar.      

Maria Guildhe är en svensk flygvärdinna med lång erfarenhet som kabinpersonal på Emirates. Hon vill nu dela med sig av sina bästa tips för en stressfri flygresa tillsammans med barnen.  

I samband med detta skulle vi vilja erbjuda dig en intervju med Maria, som gärna utvecklar ytterligare kring ämnet och delar med sig av användbara insikter för de som önskar ett lättare resande tillsammans med barn. Till exempel, vad man kan förbereda innan resan, fler tips under flygningen och efter landning.   

Jag har listat några av tipsen nedan, som du gärna får använda dig av i en artikel. Men som sagt, Maria delar gärna med sig av ytterligare tips under en intervju.   

Flygvärdinnans bästa tips till föräldrar som reser med barn  
  

1.                   Gosedjur och snacks. Barn känner sig ofta lugnare om de har något på flyget som de känner igen hemifrån. Låt barnet ta med sig egna gosedjur, ett favoritsnacks eller en leksak. Ett bra råd är också att förboka barnets måltid, så att de är mätta och belåtna under hela resan. Emirates erbjuder till exempel föräldrar att förboka både baby- och barnmåltider.   

2.                   Underhållning. Förbered din tablet/padda med era barns favoritunderhållning, eller utnyttja de fantastiska underhållningssystemen som finns hos de flesta flygbolag idag.  Emirates har tillexempel utrustat sitt underhållningssystem ICE med över 130 barnprogram.  

3.                   Ta en liten promenad. Under längre flygningar kan barn ibland bli rastlösa och vilja undersöka planet. Låt då barnen ta en promenad och utforska planet. Givetvis endast under en tid när det är säkert.   

4.                   Klä er varmt och bekvämt. Många, speciellt barn, blir ofta kalla när de är stillasittande under en längre tid. Planera därför ditt barns kläder noga och packa gärna ned en mini-reskudde till dem, för att göra resan så bekväm som möjligt.   

5.                   Eget handbagage. Förbered packningen tillsammans med ditt barn – och låt dem gärna ha med sig sitt eget handbagage. Barn tycker ofta om att ha egna ansvarsområden och förhoppningsvis gör detta att barnet känner ännu mer spänning inför resan.   

6.                   Prata om händelseförloppet. Förklara för ditt barn hur alla processer kommer att gå till, även innan ni kommer till flygplatsen. Det kan exempelvis bli förvirrande när de tvingas lägga ifrån sig deras favoritleksaker och deras handbagage på rullbandet i säkerhetskontrollen, vilket i sin tur skapar onödig stress. Det kan vara bra att prata igenom hela händelseförloppet på flygplatsen och under flygningen, för att ditt barn ska få rätt förväntningar.  

7.                   Vi finns här för er. Kabinpersonalen ska alltid finns tillgängliga för att hjälpa, ge tips och råd. Låt oss hjälpa till med att exempelvis värma flaskor, förvara bebismaten i våra kylar eller erbjuda andra aktiviteter till barnen.