Emirates – Plötsligt händer det!

När jag flög till Dubai senast så var det premiär för mig att åka med Emirates. Jag har varit flera gånger i Dubai men alltid åkt med något annat flygbolag, men denna gång tänkte jag unna mig att flyga med Emirates direktflyg från Arlanda till Dubai International airport som är flygbolagets nav. Hit går det direktflyg 17 dagar i veckan och flygturen tar lite drygt 6 timmar. Men det bästa av allt, det är ingen mellanlandning som med andra flygbolag, jag kan lugnt sitta kvar och njuta av servicen ombord och flygbolagets ICE underhållningssystem, som tydligen ska vara det bästa i världen.  

Min turdag 

Jag hade bokat en vanlig flexbiljett i ekonomiklass och hade säkerligen varit nöjd med denna plats då Emirates är kända för att ha generöst med benutrymme och bra service, även på en ekonomiplats. Men det som händer på Arlanda är att jag blir uppgraderat till businessklass. Det har bara hänt mig en gång tidigare under alla resor att jag har blivit uppgraderad. Det var på ett hotell i London, som jag och mitt resesällskap fick en snäppet högre rumskategori än den vi bokade från start. Men att bli uppgraderad av ett flygbolag hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunna drömma om, och nu var det just det som hände.  

Boeing 777 

Emirates flyger både Boeing 777 och Airbus A380 plan. Just till Dubai är det 777:an som gäller. Emirates är världens fjärde största flygbolag och flyger till cirka 160 destinationer runt om i världen, inklusive Asien, Europa, Nordamerika, Mellanöstern och Afrika. När det gäller service och komfort har Emirates ett 4-stjärnigt flygbolagsbetyg (enligt SkyTrax) som bland annat tittar på mat och sittplatser. Andra flygbolag med samma höga betyg är Air France, Air Canada, Air New Zealand och British Airways. 

Bagage 

Jag är van att packa lätt då de flesta flygbolag idag tar ut en extra avgift om man vill checka in ett bagage, men även för ett större väska på bagagehyllan. Med Emirates fungerar det lite annorlunda och som businessresenär som jag ju nu blivit, väldigt mycket annorlunda. Jag kan som businesspassagerare ha med mig två större handbagage och även checka in upp till två väskor, på 23 kilo vardera.  

VIP-Lounge 

När det gäller tillgång till en bekväm flygplatslounge innan avgång så har man som businessresenär detta självklart. På Arlanda måsta man tyvärr dela lounge med andra ”VIP-resenärer) som flyger med andra flygbolag eller som har speciella VIP-pass som ger dem tillgång till en lounge. Jag får höra vid incheckningen att detta är något som Emirates arbetar på och förhoppningsvis kommer det att finnas en speciell Emirates lounge även på Arlanda om inte en allt för snar framtid. På Dubai International airport är det dock helt annorlunda. Här har de som flyger businessklass med Emirates en helt egen lounge. 

Champagne 

Denna ädla dryck bara måste få en egen rubrik då det alltid är kul att fira semesterstarten med ett glas bubbel. Om man flyger Business med Emirates, behöver man inte ens betala för färdknäppen då fritt bubbel ingår i biljetten. Champagnen som serveras i business klass är Veuve Clicquot, även kallad gula änkan, och är precis som champagne ska vara enligt Churchill; kall, torr och gratis.  

ICE underhållningssystem 

När bubbelglaset har anlänt på en vacker silverbricka och serverats med ljumna saltade nötter som tilltugg är det dags att utforska planets underhållningssystem som jag har läst mycket om. ICE står för information, kommunikation och underhållning, och det är precis vad som erbjuds. ICE har 4000 kanaler, inklusive cirka 1000 filmer. Man kan även se nyheter, skicka e-postmeddelanden och ladda sina avisors då det fanns både USB-A och USB-C laddningsportar. I Skytrax ”World Airline Awards” har Emirates utsetts till flygbolaget med den bästa underhållningen ombord de senaste 15 åren. 

Mat och dryck 

Varje säte har en power cash, det vill säga ett utfällbart bord med ett mindre cocktailbord på sidan. Här njuter vi av en tre rätters middag 12000 meter upp i luften. Måltider serveras på Royal Doulton finporslin tillsammans med bestick som är exklusivt gjorda för Emirates av Robert Welch. Dryckesmenyn består av allt från ovan nämnda champagne till ett brett urval av cocktails, fina viner och olika spritdrycker som man har fri tillgång till under flygresan. När det gäller måltiden så serverades vi bland annat en traditionell arabisk mezze på vårt flyg till Dubai. Emirates kockar brukar erbjuda regionala rätter, specifika för själva resmålet för att ge passagerna en försmak av destination innan landning.  

Fast Track 

Jag får njuta av min Businessklassbiljett även när jag landat i Dubai då det visar sig att den även inkluderar Fast Track-service vid utcheckningen på Dubai international airport. Jag slipper med andra ord stå i kö vid någon av de mindre diskarna och kan snabbt glida igenom säkerhetskontrollen och hoppa in i min taxi utanför flygplatsterminalen.  

Text: Jessica Berghult