Daytradern som blev författare

 Massimiliano Franzé Schmalenbach beskriver sig själv som en evig  40-plussare, med snart tjugofem år bakom sig i finansbranschen. Nu inleder han en ny karriär, som författare. Här berättar han hur han kom in på det spåret och vad som är det roligaste med hans nya yrkesval.  

 För att ge lite mer om Massimilianos långa bakgrund inom finans, så har han arbetat tjugoett år som daytrader, varav tretton år som anställd i Stockholm och Luxemburg och de senaste åtta åren i egen regi.  Nu jobbar han  även delvis med onoterade investeringar och är bland annat involverad i Augere – Sveriges första virtuella tradinggolv. 

Hur kom det sig att du började skriva bok? 

 – Jag delade min tradingdagbok  på Instagram och började skriva lite längre texter mest på kul under namnet  Sunday Stories.  Utan några som helst förväntningar och invaggad i tryggheten av att ingen läsare personligen kände mig, så bara matade jag på med anekdoter, möten och flashbacks från min tid som anställd trader.   

Det togs emot fantastiskt  bra av följarna och i dialog med dem förstod han att de ville höra mer och gärna i bokform. Så det var de som peppade till att ta texterna ett steg längre och till den roman som nu börjar ta form, tillägger han.  

Bokens handling  

Boken handlar om  en ung kille som otippat och lite av en slump halkar in i finansbranschen. Han trejdar under åren sig in finansinstitutens finrum, men får uppleva att ryggdunkningar och generösa bonusar blixtsnabbt kan bytas till knivstick och utfrysning.  

Via historiska tillbakablickar som när internet fick aktiehandeln att flytta in i folks vardagsrum, IT-bubblan och finanskrisen så får vi följa en kämpande och ibland osäker själs framfart och möten med allt från obehagliga och oberäkneliga till alldeles underbara karaktärer.  

 – Huvudpersonen är en underdog som slår i den mörkaste botten, kravlar sig upp och bort från Sverige för att kämpa för sin egen upprättelse och comeback. 

Varför valde du just att Nyfikna investerare ska ge ut den? 

Nyfikna Investerare hörde av sig via Joanna Redebrandt av sig för att hon gillade vad hon läste. Det bemötande och support jag får och den personkemi jag direkt kände gick inte annat än att fastna för. Utöver det, så är jag ju dessutom både nyfiken och investerare, säger Massimiliano, med ett leende.  

Vad är det roligaste just med att skriva boken? 

– Att utifrån egna erfarenheter få inspiration till en historia som jag förstått att många vill ta del av. Det känns verkligen enormt stort!  

Skrivandet kan också vara utmanade eftersom han egentligen aldrig skrivit i sitt arbete tidigare.  

– Dels känner jag mig utlämnad då många som kommer läsa boken känner mig. Sen gäller det att hitta rätt balans mellan dikt och verklighet, att hålla dramaturgin levande och en ton som ska få läsarna att vilja vända blad.