London – 3 spännande restauranger

London är storfavoriten av huvudstäder som vi svenskar aldrig tröttnar på. Med en flygresa på bara ett par timmar är det också ett av våra mest tillgängliga cityresmål. Jag har varit i London flertalet gånger, men denna resa var extra kul då mat-scenen fullkomligt har exploderat med innovativa och spännande nya restaurangkoncept efter att ha legat i covid-dvala. Flera matställen har poppar upp likt svampar efter de tunga corona-åren och jag var tvungen att ta hjälp av mina mer bevandrade Londonvänner för att kunna väljade bästa restaurangerna att besöka, då min tid i Europas största metropol var begränsad. Mitt val föll på nedan tre populära kandidater. Alla bäst i sitt eget segment.  

Ekstedt at the Yard – en svensk i London 

Den senaste i raden av svenska krögare som etablerat sig på Londons mat-scen är vår egen Michelinkock Niklas Ekstedt, som sedan några månader tillbaka driver Ekstedt at the Yard. Restaurangen ligger inuti det femstjärniga hotellet Great Scotland Yard Hotel, och har nyligen lanserat en à la carte-meny med norrländska smaker.  

Inredningen 

Inredningen ska efterlikna ett romerskt källarvalv med mörk stavparkett och bränt tegel på väggarna. Taket är sänkt för att ge en mysig känsla och följer formen av de halvmåneformade stora fönsterspröjsen. Golvet är mörkbetsad stavparkett och möblerna är i mörka blankpolerade träslag med torkade eterneller och strån som dekoration. I ena hörnet står en enorm svart brännugn där man varje morgon bakar allt surdegsbröd som kommer att serveras under dagen. 

Menyn 

Menyn går att få både som avsmakningsmeny och som à la carte. Med den nya menyn får gästerna möjlighet att uppleva ett nytt förhållningssätt till Niklas storhet, som tidigare bara fanns i avsmakningsmenyformat. Vi började med att beställa in lite olika snacks ”från elden”, vilket innebär att vi fick prova olika klassiska råvaror från de nordliga skogarna som svartrot, rödbetor, kantareller, tryffel och torkat renkött allt självklart upplagt till perfektion på skandinaviska attribut som björkbark, grönmossa och ostronskal. Efter dessa små smaksensationer var det dags att beställa in från den nya a la carte menyn med förrätt, huvudrätt och dessert.

Förrätten blev en bakad torsk med sikrom och svart kolkräm och till huvudrätt valde jag det vegetariska alternativet som var rökt kronärtskocka med olika fermenterade tillbehör. På menyn fanns även flamberade ostron, rökt enbärsäpple och en helt fantastisk huvudrätt med vilda smaker av ren- och älgkött och klassisk potatiskaka som tillbehör.  

Personalen 

Det bästa med denna restaurangupplevelse var den tillmötesgående och snyggt stylade personalen. De var alla klädda i enhetliga förkläden i ett grovt säckliknande material och ett par av dem var dessutom svenskar vilket gjorde det extra enkelt att förstå de finstilta ingredienserna på menyn.  

Bar des Pres – bästa japanaren i London 

Bästa japanaren är för tillfället den mysiga Michelinrestaurangen Bar des pres i Saint Germain, mitt i hjärtat av London. Egentligen är det en östasiatisk restaurang med franska inslag och den första internationella satsningen från den hyllade franske TV-kocken Cyril Lignac. 

Inredningen 

Denna restaurang ligger i en charmig 1700-talsbyggnad i Mayfair, och trots att den ger ett litet och intimt intryck, så rymmer den upp till 100 matgäster, fördelade på två olika våningar. Övervåningen har kungsblå sammetssoffor, uppblandade med ett livfullt mönster med påfågelbroderi – en signatur för den parisiska restaurangen. Taklamporna är i flätat bast, likt torkade strån från strandkanten. Nedervåningen har mer av en loungekänsla som speglar stilen hos Paris barer med röda sammetsklädda stolar. Nyckelelementen i inredningen inkluderar eleganta specialgjorda möbler flankerade av en maffig bardisk där de japanska lycko-katterna står vinkandes på rad. 

 

Menyn 

Efter att ha beställt in två signaturcocktails, dansar rätterna in på löpande band, en efter en. Allt var så klart fantastiskt gott då det visade sig att en kombination av östasiatiskt kök ihop med fransk finess är en fantastisk smak-succé. Menyn hade en mängd olika raffinerade kötträtter från både land och hav, men det som stack ut lite extra var miso-torsken, de karamelliserade pilgrimsmusslorna och en krispig avokado crepes med krabba och madras curry. För köttälskaren kan jag rekommendera satay biff filén med lime. 

Desserten 

Det bästa med Bar des Pres var de galet goda desserterna där Cyrils visar upp sin fulla behärskning av traditionella franska bakverk som inkluderar hans ikoniska vanilj- och pekannötpralin mille-feuille och Guanajas om är en chokladsufflé med röd bär-pavlova med kokossorbet. På Bar der Pres är minst en dessert ett måste. 

The Libertine – en historisk upplevelse i London 

The Libertine ligger i en imponerande källarlokal på 7 000 kvadratmeter. Den består av två privata matsalar, en huvudrestaurang och en magnifik bardel. Hela härligheten är belägen under den pampiga historiska byggnaden The Royal Exchange, som grundades på 1500-talet och länge fungerade som ett handelscentrum för The city of London. 

Inredningen 

Inredningen är helt magnifik och enastående i sitt slag då detta är ett autentiskt historiskt byggnadsverk med naturligt välvda tegeltak och väggar. Det schackrutiga golvet matchas med lejonfärgade tjocka sammetsgardiner runt alla dörröppningar. I taket hänger stora cirkelformade glaslampor, prydda med gröna klängväxter. Är man det allra minsta historieintresserad blir denna matupplevelse ett minne för livet. 

Menyn 

Vi tog in lite olika förrätter för att inte riskera att missa någon smaksensation då The Libertine är känd för att få det att vattnas i munnen på gästerna. Vi provade allt från rödbetstartar, pilgrimsmusslor al la St Jacques och smakrika aubergine crisp till klassiker som majspudding, biff carpaccio och caesarsallad. Till huvudrätt blev det en gratinerad hummer som ensam gör att jag kommer återvända till denna restaurang vid mitt nästa Londonbesök. Som sidorder valde vi rosmarinrostad kulpotatis, smörfrästa grönsaker och potatisklyftor med skinn. Värt att nämna är att Libertine är möjligt att boka även för större sällskap då det finns privata avdelningar.  

Historiska anor 

Det som gör denna restaurang så unik i sitt slag är den vackra lokalen där flera hundra kvadratmeter är vigda åt en grandios och överdimensionerad bardisk. Varför baren har ett så stort utrymme beror på att Elizabeth I, redan 1571 och först i Londons historia, gav The Royal Exchange fullständiga rättigheter att få servera alkohol. Lite kul att nämna är även att aktiemäklare inte var välkomna då de hade rykte om sig att vara oförskämda. Tänk vad tiderna har förändrats. 

Av: Jessica Berghult