6-timmars sightseeing i Tallinn

Maximera en weekend i höst med en härlig kryssning till Tallinn. Estlands huvudstad Tallinn är listad på UNESCOs världsarvslista med sin vackra och välbevarade gamla stad. Att åka på kryssning är verkligen ett enkelt sätt att resa på. När man kryssar och ”bara” är på resmålet över dagen, kan man ju dessutom ha kvar alla sina grejer ombord. Sedan maxar man dagen i land, med allt man orkar med. På 6-timmar hinner man dessutom väldigt mycket. Här kommer ett urval av härliga sightseeingtips i Tallinn som du absolut inte vill missa.  

För att maximera dagen i Tallinn kan du köpa Tallinn Cards. De ger fri entré till väldigt många museer, aktiviteter och fri transport inom staden. 

1. Rådhustorget 

Rådhustorget knyter på något sätt samman den mysiga gamla stan i Tallinn och Rådhuset. Tornet är en av höjdpunkterna på torget. Men på torget ligger även Raeapteek/Rådhusapoteket som är Europas äldsta apotek från 1422 och det är fortfarande välbevarat och öppet. Idag är det både ett apotek och som ett litet museum om vilka läkemedel / kryddor etc som man använde förr i tiden när man var sjuk. 

 2. Rådhustornet och Vana Toomas 

Rådhustornet byggdes tillsammans med rådhuset under åren 1402-1404 och är en av de populäraste platserna i Tallinns Gamla Stan. På den tiden höll rådets vaktsoldater vakt uppe i tornet. Vid brand eller någon annan fara ringde de i en klocka som nuförtiden slår varje heltimme. 

Sommartid kan man även här njuta av vackra utsikter från tornet, dock gick vi aldrig upp i tornet utan promenerade förbi ett flertal gånger under vår vistelse i staden. Klocktornets balkong ligger på 34 meters höjd och dit kommer man via en spiraltrappa med 115 steg.  

3. Gå upp till en utsiktsplats 

En av de populäraste utsiktsplatserna i Tallinns gamla stad är Kohtuotsa som ligger på Dombergets norra sluttning. Härifrån kan man njuta av en underbar utsikt såväl över gamla stans röda tak och ståtliga kyrkor som över stadscentrumets moderna höghus. Längre bort syns Finskaviken, hamnen och Pirita. En upplevelserik vy garanteras under alla årstider, oavsett väder.  

4. Aleksander Nevskij katedralen 

Alexander Nevskij-katedralen är en rysk-ortodox kyrkobyggnad på Domberget i Tallinn. Åren 1894-1900 byggdes den mittemot Dombergets slott som i dag är Estlands parlamentsbyggnad. 

5. Viru-porten 

Viruportens förgrind var skyddsanläggningen i Tallinns stadsmur som byggdes på 1300-talet, ett par sekler senare hade den 8 portar som bestod av torn och murar som förenade dem. Portens huvudtorn var alltid fyrkantigt, förgrindarna var utrustade med ett-två små rundtorn. 

I samband med att man utvidgade infartsvägarna till gamla staden, revs flera portar. Även Viruporten fick ge rum till häst-spårvagn, som förenade Gamla Torget med Kadriorg. 
Virugatan har idag många butiker och restauranger har utvecklats till den folkrikaste gågatan i gamla staden. 

6. Frihetstorget och Minnesstaty till Frihetskriget 

Frihetstorget är Tallinns representationstorg, planerad som en gågata. På segerdagen 2009 – den 23 juni invigde man här högtidligt en Minnesstaty till Frihetskriget. 

Under årens lopp har Frihetstorget haft många olika namn: Hötorget, Petersplatsen, Segertorget/Segers torg. Området döptes till Frihetstorget för första gången år 1939 (fram till 1948) och bär nu återigen samma namn sedan 1989. 

Torgets centrala läge, intill Tallinns gamla stad, har gjort Frihetstorget till en populär mötes- och fritidsplats bland folket. 

7. Åk Hop-on Hop-Off sightseeing buss på en guidad tur 

En riktigt rolig upplevelse var att åka ”Hop On Hop Off” buss. Vi åkte på en sightseeingtur från Viru-porten bort till Tallinn TV-Tower. Det tog ca 50 minuter. Man kan även åka hela turen som var ca 1 h och 40 min och få se ännu mer av staden. Turen ingick i Tallinn Cards.  

8. Åk upp i Tallinn TV-torn 

En av dagens höjdpunkter var verkligen att åka upp i Estlands och Nordeuropas högsta byggnad Tallinn TV-Tower. Byggnaden är 314 meter hög och man får verkligen en enorm utsikt över både Tallinn liksom en del av Estland. 

9. Botaniska Trädgården 

Precis intill Tallinn TV-Tower ligger Botaniska trädgården och man får verkligen fin utsikt över den. Fast vi inte gick in i Botaniska Trädgården, fick vi nöjet att i stället se den ifrån ovan.  

10. Strosa på strandpromenaden längs havet 

Vi hade även en fantastiskt solig sommardag under vår vistelse i Tallinn och promenerade längs strandpromenaden tillbaka till färjeterminalen. Det är en bred fin gångväg längs havet.  

Res till Tallinn 

Vi reste med Tallink Silja från Stockholm på en 40-timmars kryssning.  

Det är en perfekt weekend för att hinna umgås, äta och dricka gott samt få en hel dag i en storstad och se och uppleva flera olika sevärdheter. Ombord på fartyget finns bra restauranger, trevliga barer och bra shopping.  

Att resa på en 40-timmarskryssning med Tallink Silja är både enkelt och bekvämt. Fartyget avgår varannan dag från Värtaterminalen kl. 17.30. Man får två nätter ombord och en dag i land. Det finns även bussanslutningar från flera orter i Sverige.