6 snabba om sömn med Hanna Öberg

Den svenska skidskytten Hanna Öberg blir ny ambassadör för Emma – The Sleep Company. Med sina OS-guld, VM-guld och övriga medaljer är Hanna en av våra främsta vinteridrottare. Just nu laddar hon upp inför kommande vinter-OS i Peking.  
 
Hur många timmar per natt sover du? 
– Jag försöker alltid sova någonstans mellan 8 – 9 timmar varje natt och utöver det försöker jag på tuffa träningsdagar även få in en liten tupplur på 20 – 30 minuter efter lunch. Eftersom jag ofta har ett intensivt schema som innehåller mycket fysisk aktivitet så finns risken att jag blir sjuk eller sliten om jag skulle råka ut för mindre sömn några nätter.  
 
Har du några speciella rutiner innan du somnar/går och lägger dig? 
– Dels äter jag alltid kvällsfika, det ser till att jag inte blir hungrig under natten och på så vis kan jag sova bättre. Successivt under kvällen sänker jag också belysningen i rummen jag är då det hjälper mig att gå ner i varv.  

Vad har du för sömnknep om du inte kan somna? 
– För mig är det viktigt att det är mörkt och tyst där jag sover så att mörklägga ordentligt och ha tillgång till öronproppar är två saker som verkligen kan underlätta för mig om jag har svårt att somna. Skulle det fortfarande inte hjälpa lyssnar jag på en tråkig podd på låg volym. 
 
Hur påverkar din sömn din prestation? 
– En natts sämre sömn är ingen katastrof för att kunna prestera bra däremot är det väldigt viktigt med bra sömn i ett större perspektiv. Överlag behöver jag sova bra för att få den återhämtning jag behöver. Sömnen kan även vara en tydlig indikator på att måendet i övrigt är i balans. Sover jag dåligt kan det exempelvis bero på slitenhet, för låg energitillgänglighet, stress osv. 

Vilken säng har du hemma? 
– Hemma hos mig står Emmas kontinentalsäng. Utöver att den har en riktigt god komfort så har den dessutom väldigt snygg design! Något jag uppskattar.  
 
Vad är det bästa med Emmas sängar, vad är det med Emma sängar som imponerar på dig? 
– Till att börja med är det en säng med väldigt hög kvalitet och komfort till ett bra pris, vilket gör att sängen passar många olika typer av människor. Testfaktas betyg ”Bäst i test” tycker jag säger en hel del och säkerheten man har som kund med 100 nätters fri provsömn, fri leverans och retur och full återbetalning känns väldigt tryggt. 
 

Sov gott i vinter 

Kudde som leder bort värme 
Emma – The Sleep Companys nya kudde med sin patenterade Diamond Degree teknologi har en temperaturreglerande effekt och hjälper till att förbättra sömnen oavsett årstid. 70×40- 1799kr. 

Mys upp tillvaron 
Ljushållare i färgat glas, som rymmer både stora och små värmeljus. En fin lykta som sprider mjukt ljus. – Finns i flera färger. Åhlens – 149 kr.  


Lyxig bäddtextil 
Soul of Himla bäddtextil i exklusiv enzymtvättad bomullssatin vilket ger en lyxig, skön och mjuk känsla. Färg: Desert Rose, Himla – 1490 kr.  

Härligt kuddfodral i tvättat mjukt hellinne med fransar. Himla, 399 kr.  

Soffbord och fotpall i ett 
No.8 från SOFACOMPANY är en vacker och enkel sittpuff, klädd i ett vävt polyestertyg med breda ränder i svart och beige. Puffen är en liten multifunktionell möbel som kan användas både som soffbord, fotpall och som en extra sittplats. Pris 1399 kr.