48h i Köpenhamn på Hotel d’Angleterre
Det finns ett hotell i alla stora städer med ikonstatus, där historien sitter i väggarna och där gäster från hela världen aldrig slutar att checka in. I Köpenhamn heter det hotellet d’Angleterre. Ett hotell belägget vid Kongens Nytorv mitt i den myllrande huvudstaden med anor så långt tillbaka som år 1755.
Jag älskar uttrycket dra till Köpenhamn. Ett riktigt panguttryck. Det känns som att vad som helst kan hända i Köpenhamn. När vi nu ska dra till Köpenhamn över helgen så vill i alla fall jag göra det med lite stil och finess, jag vill bo på Hotel d’Angleterre.
Vi får, som alltid, skynda oss igenom Arlanda för att hinna med flyget som ska ta oss ner till Köpenhamn. Vi hinner dock dra i oss frukost och skvätta i oss lite vitt vin i American Express Loungen. Det är trevligt, men också ett nödvändigt ont för att motivera för sig själv att det är värt att betala Amex-avgiften år ut och år in.
Väl framme vid Hotel d’Angleterre möts vi av tre herrar i hatt som bockar och hälsar oss välkomna i entrén. Jag hinner knappt sätta ner skosulan i receptionen innan jag blir välkomnad och för att jag inte ska behöva vänta på de som är förre mig vid receptionsdisken så får jag checka in i informationsdisken. Direkt känner vi oss mer än välkomna. En man i hatt från receptionen tar våra väskor och visar oss såväl till hissen som rummet. Jag och min fru bor i en svit om cirka 50 kvadratmeter högt upp i huset med kungsbalkong. Solen skiner så vi lämnar egentligen bara väskorna på rummet och beger oss genast ner till Nyhavn som ligger på andra sidan Kongens Nytorv. Vi slår oss ner på en uteservering i den starka sensommarsolen. Beställer in öl, club sandwich och Limoncello Spritz. Nu mår vi bra! Jag ser mig omkring och funderar en kort stund på om danskarna själva gillar att gå till Nyhavn eller om vi bara är omgivna av turister som alla sitter och tycker att det här är så himla härligt danskt. Fast att det då egentligen knappt är en enda dansk här. Det är så trevligt här i Nyhavn, tiden springer i väg. Men vi hinner ändå ta en promenad på väg tillbaka till hotellet. Vi tar en fördrink på hotellrummet och beger oss sedan snett över torget till en asiatisk restaurang som jag blivit rekommenderad.
Vi kommer ner till frukosten dagen efter där vi möts av en magisk frukost. Vi är i ”frukosthimlen”. Vid bordet servers det kaffe vi önskar och varma frukosträtter såsom Ägg Benedict och Ägg Florentine, därtill finns ett gediget smörgåsbord av allt man kan önska sig. Efter frukosten så får vi en egen exklusiv rundvandring på hotellet. Vi får lära oss om historien bakom hotellet, att hotellet ägs av en privatperson vars dotter en dag kommer ta över. Vi får besöka de stora salongerna där The Palm Court är juvelen. En otrolig salong med palmer och glasmosaiktak. Vi får berättat för oss att det här tidigare varit en innergård som användes för uppställningsplats för gästernas hästvagnar. För att senare bli en betydelsefull umgängesplats för societeten under inledningen av 1900-talet. När vi besöker The Palm Court så är arbetet i full gång med dukning inför kvällens bröllop. Vi får även besöka hotellets största svit – The Royal Suit. En svit på 150 kvadratmeter fördelat över tre gigantiska rum i fil, med en enorm balkong som vetter ut mot Kongens Nytorv. Inredningen går i guld och allt känns otroligt exklusivt. Efter rundvandringen hinner vi med ett dopp i hotellets stora pool nere i spaet innan det är dags för lunch.
På andra sidan gatan ligger Köpenhamns kanske mest klassiska krog – Café Victor. Ska man äta en måltid i Köpenhamn som 80% av ens bekantskapskrets känner till och som de själva har ätit på så är det Café Victor som gäller. Vi tar in Champagne, smörrebröd, råbiff och öl. Lunchen kräver en promenad. Vi går längs Köpenhamns främsta shoppingstråk Strøget. Butikerna närmast hotellet är till stor del lyxvarumärken, alla finns här med stora flagskeppsbutiker. Längre ner på Strøget finns sedan alla världens butiker och varumärken.
Vi hinner med en fördrink i hotellets Champagnebar Balthazar innan vi beger oss till hotellets enstjärniga Michelinkrog Marchal, döpt efter hotellets grundare. Kökschefen Jakob de Neergaard kommer fram till bordet och berättar att han ska servera oss en avsmakningsmeny. Första avsmakningen är en kaviarburk med hummer och kronärtskocka toppad med ett gediget lager svart kaviar. Han presenterar rätten och hur just den här kaviaren har producerats och tagits upp av en god vän till honom. Kaviaren följs upp av ostron på två olika sätt, grön gazpacho med olivoljesorbet, tartelett med räkor från Skagen, ostbollar med tryffelkräm, brioche med Iberico och gruyèreost, rå-marinerad hamachi, hälleflundra med Pol Roger- och kaviarsås, hummer i saffranssås och avslutningsvis en bit piggvar. Varje rätt presenteras av kökschefen vid bordet och alla råvaror har speciella historier och ofta kommer de från hans vänner runt om i världen. Sommeliern har samtidigt fullt upp med att hinna servera oss lämplig dryck till alla rätter. Det är en helt otrolig middag med spännande, komplexa och intressanta smaker. Vi går som på lätta moln när vi efter en fyra timmars middag lämnar restaurangen.
Efter frukosten checkar vi ut från hotellet. Personalen i receptionen ser otroligt förvånade ut när vi inte vill ha någon taxi beställd. Vi tänkte nämligen ta tunnelbanan till flygplatsen. Känslan är att de aldrig varit med om det tidigare. I tunnelbanan kan vi i alla fall vara säkra på att vi får se riktiga danskar. Underbart! Vi drar snart hit igen.
Av: Filip Jarl