Utö Värdshus – en skärgårdsdröm

Utö är beläget längst ut i havsbandet söder om Stockholm. En skärgårdsö som har allt det man ser framför sig att man ska mötas av när man kommer ut i skärgården. Utö Värdshus historia börjar i slutet av 1800-talet då hela Utö såldes till den välbärgad Grosshandlare Lewin. Han förvandlade raskt den norra delen av Utö från ett trist före detta gruvsamhälle till fashionabel badort med kurhotell, soiréer och societetsdanser. Hit reste dåtidens kändisar och societet och bland sommargäster och värdshusbesökare fanns celebriteter som Georg och Hanna Pauli, Anders Zorn, Greta Garbo och August Strindberg. Idag erbjuder Utö Värdshus ett flertal olika boendetyper och en restaurang med höga ambitioner och ett gott renommé. 

Vi kliver ombord på Waxholmsbolagets färja i Årsta Havsbad. Båtbiljetter betalar vi enkelt via SL-appen. Solen strålar och Stockholms skärgård visar verkligen upp sig från sin bästa sida. När vi kliver i land på Utö känns det som att kliva rakt in i en skärgårds-tv-serie. Gästhamnen är full av fritidsbåtar, uteserveringarna är fyllda och på småvägarna puttrar flakmopederna. Vi flanerar omkring, besöker små hamnbutiker innan vi slår oss ner på Seglarbarens soliga uteservering vid gästhamnen där vi beställer in varsin Limoncello Spritz och lutar oss tillbaka. 

Vi promenerar uppför backen till Utö Värdshus där vi hämtar ut nyckel till vårt rum. Vi ska bo i Affärshuset som ligger mitt i byn precis vid vattnet. Det är mer än ett rum. Det är en charmig trävilla med stor gräsmatta och sjötomt. Vi får en lägenhet med sovrum, vardagsrum och kök. En fantastisk lägenhet som jag skulle vilja köpa direkt där och då. Jag är hemma nu! 

Vi spelar lite fotboll i trädgården, badar från bryggan och bara har det härligt innan vi gör oss i ordning för kvällens middag på Utö Värdshus. Vi blir varmt bemötta av hovmästaren som ger oss ett bord på glasverandan i kvällssolen med utsikt över fjärden. Vi inleder middagen med löjrom från Bottenviken med friterad langos, citron, gräslök och vispad smetana samt snabbhalstrad A4 Wagu och Caviar ”Huso Imperial” på salladskål, kimchiskum och syrlig chilipaste. Vi går vidare till varmrätten och beställer in halstrad röding med inlagd Cantaloupemelon, smörsås med muskotnöt och korianderfrön samt blåmusselsallad med fänkål, hasselnötter och tagetes. Superfina råvaror och fantastiska smakkombinationer. Till dessert tar vi in pistagetosca med fänkålsgelé samt rostad kardemumma- och saffranscréme.   

Solen har gått ner, men det är fortfarande ljust och varmt ute. Vi tittar på varandra och konstaterar att vi precis fått uppleva en middag som vi kommer minnas länge. 

Vi sover ut innan vi till sist beger oss till frukosten. En härlig frukost med stort utbud av nybakat bröd, frukt och grönt, juicer och sötsaker. Efter frukosten tar vi en längre promenad för att få se mer av Utö. 

Vi hoppar på Waxholmsbåten igen, samtidigt som molnen börjar släppa regndroppar. Det är dock inte sista gången vi åker till Utö. Visa platser känner man direkt ett starkt band till. Utö är en sådan plats. Vi kommer åka tillbaka hit. Inte en gång, utan om och om igen. 

Av: Filip Jarl