Trött på att bara prata problem? Välkommen till en annan form av parterapi som fokuserar på det ni vill få mer av

  Hjärnbron mellan två nervsystem – det kallas även limbisk resonans. 

För det vi fokuserar på växer. 

Kraften i en relations förmåga att frigöra hälsa kan vara enorm. Om den tas tillvara. 

För relationer är en viktig del av vår hälsa. Att leva i en parrelation kan innebära allt från den varmaste återhämtning till den mest smärtsamma stressen. Att ha “ont” i sina relationer är en form av ohälsa som påverkar oss väldigt mycket.  

Längtar ni efter ett sätt att utveckla er relation som gör att ni verkligen kan hjälpa varandra att leva livet fullt ut? Vårt arbetssätt passar lika bra som relationsutveckling för er som inte upplever problem just nu. 

Välkommen till transformerande parterapi  

Vår parterapi bygger på en grundläggande princip – att vi är gjorda för att ha meningsfull kontakt med varandra. När vi tappar bort denna meningsfulla kontakt hamnar vi lätt i “överlevnadsläge” istället för att leva fullt ut. I vårt arbete ser vi gång på gång att det egentligen inte är mängden problem som gör att paret tappar bort kontakten. Det är den förlorade kontakten som öppnar för att problem kan frodas. 

Därför funkar det inte att bara prata om det 

En relation är mer komplex än att den går att “pratfixa”. Och det vi fokuserar på kommer att växa, både i hjärnan och i livet. Därför kan en parterapi som går ut på att fokusera mest på problem göra hjärnan ännu skickligare – på att uppfatta problem. 

Vi som jobbar på Psykologi med mera & Parkliniken är alla leg. psykologer och experter på att kombinera hjärnvänliga och relationsbaserade interventioner för att stärka meningsfull kontakt. Då får ni som par tillgång till en kreativitet som flyttar er från vanlig “problemlösning” till att leva livet fullt ut. Det är en magi som måste upplevas. 

Vår metod kallas Encounter Centered Couples Therapy. Metoden betonar allas vår inneboende relationella förmåga och vår intakta livskraft. De byggstenar vi lär ut under arbetet bygger på dessa principer.  

Att gå över bron 

Under arbetets gång kommer ni att få utforska även det där som gör ont, konflikten, otroheten, övergivenheten. Med hjälp av parterapeuten som guide börjar vi dock i en helt annan ände. Vi utforskar tillsammans er längtan för den här relationen. Hur skall den se ut? Vi skapar bilder att orientera efter. Så ser vi vad som kommer i vägen för er att leva detta. Ni får öva färdigheter som hjälper er att lämna diskussionen och istället “gå över bron” för att besöka varandras världar med nya ögon. När vi ändrar sättet vi ser världen så förändras den. 

Ert relationella klimat är era barns, vänner, husdjurs “lekplats” – att ta ansvar för detta relationella klimat är den finaste gåvan till alla som lever nära er. 

Är målet alltid att relationen skall fortsätta? 

Ibland landar paret, gemensamt eller att någon bestämmer sig, för att inte fortsätta relationen. Vi har inte som mål att alla relationer skall bevaras, utan att ni skall kunna fatta ett beslut utifrån en plats av trygg visshet, och inte låta “överlevnadsdansen” avgöra. 

Är denna parterapi för alla? 

Nej, den passar för par som vill göra något nytt och helt annat än traditionell parterapi eller klassiskt “relationsprat”. Kanske har ni redan provat det utan att det gav det resultat ni hoppades på – eller så är ni sugna på ett gemensamt äventyr som kan stärka er relation och er själva för livet. 

Intensiv parterapi  

Vår form liknar inte att gå i seriell parterapi över en längre tid och diskutera relationen. 

I vårt intensivupplägg träffar vi oftast paret två heldagar i rad eller motsvarande tre dagar i rad (en heldag plus två halvdagar), med aktivt arbete mellan 6-8 timmar per dag, med paus för lunch. Många par reser in till oss i Göteborg för intensivdagar i rad. Att göra en parintensiv tillsammans är en verklig gåva till relationen och till alla som berörs av den. 

– eller sessionsindelad   

Vi erbjuder även sessionsindelat arbete, uppdelat i 3-timmarspass. Det blir vanligtvis litet fler timmar än i intensiv-arbetet men är ett sätt som passar vissa pars vardag bättre.  

 Från vänster: Sofia Djerf, Ingrid Almgren Sjölander och Jennifer Magnusson, leg. psykologer på Psykologi med mera & Parkliniken. 

Varmt välkomna till oss!
Läs gärna mer om vårt arbete på Psykologi med mera & Parkliniken och kontakta oss på info@psykologimedmera.se om ni vill boka eller har frågor.