Ta hand om magen på resan

Farmaceuten Christina Norrby delar med sig av sina bästa tips för hur du tar hand om din mage på resan

När man är på resande fot är det inte ovanligt att man får problem med magen. Ändrade rutiner och toalettvanor kan leda till förstoppning. Man kan få halsbränna och diarré på grund av att man äter annorlunda. Apoteksgruppens Farmaceut Christina Norrby delar med sig av sina bästa tips för hur man kan förebygga magbesvär på resan samt vad som kan vara bra att ha tillgängligt om magbesvären uppstår. 

HALSBRÄNNA/SUR MAGE 

Stress och ändrade matvanor kan göra att man känner av magsyra. Undvik sådan mat som kan påverka och undvik att äta sent på kvällen.  

Snabbverkande tuggtabletter är praktiskt att ha med, som Novalucol, Rennie eller Gaviscon. Det neutraliserar det sura. Gaviscon lägger sig som ett lock över maginnehållet och hindrar den sura magsyran från att läcka upp. Dessa preparat kan ibland påverka och försämra upptag av andra mediciner, till exempel antibiotika, läs i bipacksedeln. 

Om de inte räcker till finns lite mer långverkande preparat som stoppar magsyraproduktionen som Pepcid och Omeprazol. Om man är gravid, vilket också kan vara en orsak till halsbränna i slutet av graviditeten, kan man i första hand ta Gaviscon eller Novalucol, annars Omeprazol. 

FÖRSTOPPNING 

Mycket fibrer, grönsaker, ordentligt med vätskeintag och att röra på sig håller i gång magen. 

Det är jättevanligt med förstoppning när man reser. Man kanske inte har möjlighet att gå på toaletten som man brukar och det kan påverka. 

Preparat som kan förebygga är Frukt & Fibrer-tabletter, Movicol, som gör att vätska hålls kvar i tarmen och gör tarminnehållet mjukare med mild effekt. Inolaxol innehåller fibrer som fungerar på liknande sätt, kan även normalisera både vid trög och lös mage eftersom det innehåller fibrer som suger upp vätska i tarmen. 

Om besvären känns mer akuta, finns små minilavemang som Microlax, de löser upp och stimulerar tarmtömningen och har effekt inom 15 minuter. Det finns också preparat som stimulerar tarmen att röra sig, Dulcolax och Laxoberal, de tas på kvällen och har effekt efter 6–12 timmar. De ska endast användas tillfälligt. 

Tänk också på att söka vård om avföringsvanorna ändras eller inte går över. 

DIARRÉ/LÖS MAGE 

Speciellt om man reser till varmare länder med annorlunda matkultur kan man råka ut för turistdiarré. Det kan vara tryggt att ha med sig stoppande tabletter som Dimor eller Loperamid, de verkar väldigt effektivt och lugnar ned tarmen så den hinner ta upp vätska och näringsämnen. Vätskeersättning är också bra att ta med, speciellt i värmen kan man behöva fylla på med salter. 

Som förebyggande är det bra att ta probiotika, till exempel Probimage som stärker den goda tarmfloran. 

GASBESVÄR 

Uppblåst mage kan uppstå både vid förstoppning och diarré. Dimetikon är kapslar som tar sönder luftbubblorna som bildas och lindrar på så vis besvären. Vid diarré med magknip finns Dimor comp eller Imodium Plus som utöver stoppande effekt även lindrar gaser. 

PRODUKTER ATT LYFTA: 

Novalucol, 51 kr 

Vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar. Binder saltsyran i magen redan inom några minuter och minskar därmed surheten. 

 • Kalciumkarbonat, magnesiumhydroxid 
 • Innehåller sorbitol 
 • Vuxna 

Probi Original, 299 kr 

Kosttillskott med levande mjölksyrabakterier, Lactobacillus plantarum 299v. Hjälper till att upprätthålla en balanserad tarmflora. Innehåller minst 10 miljarder bakterier per kapsel. En kapsel per dag sväljs med vätska. 

 • Kosttillskott 
 • Mjölksyrabakterier 
 • Innehåller minst 10 miljarder bakterier per kapsel 

Dulco Gas, 85 kr 

Dulcogas motverkar uppblåsthet och förebygger gaser i magen. Dulcogas är snabblösligt granulat som tas utan vatten, du låter det smälta på tungan. Dulcogas är en medicinteknisk produkt som innehåller det aktiva ämnet simetikon. Simetikon är ett gashämmande medel som bryter ner gas som samlats i mage och tarm. 

 • Snabblösligt granulat/pulver med pepparminsmak 
 • Lätt att ta med (dospåsar) 
 • Sockerfri 

Resorb, 67 kr 

Brustabletter som tillför kroppen vätska och salter. Vätskeersättningen förbättrar vattenupptaget och motverkar uttorkning. Skogsbärssmak. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost eller en hälsosam livsstil. 

 • Vätskeersättning, kosttillskott 
 • Tillför vätska och salter 
 • Från 3 år