Spa-recension: Palazzo Fiuggi

Hotellets signum:  

”FOR A LONGER LIFE, BETTER LIVED” 

Att åka på spa är något som de flesta uppskattar och går och drömmer om. En tid för sig själv eller med vänner där fokus ligger på återhämtning för både kropp och själ. När vår resejournalist Patrik Bergfeldt besökte Palazzo Fiuggi, ett ”medical spa” 50 minuter utanför Rom, var det just detta han sökte: 

– Jag ville uppleva ett riktigt lyxigt ”medical spa”. 

Färden till Palazzio Fiuggi går via Rom, en stad som är ett bra komplement till den lugna och avslappnande miljön ute på landsbygden som vi snart ska träda in i. Lättast reser du till orten Fiuggi från Rom med direkttaxi, tåg till Anagni (den angränsande orten) eller med buss till Fiuggi. Jag tar tåget från Roma Termini till Anagni där jag sedan plockas upp av en chaufför som kör mig till Palazzo Fiuggi. 

Fiuggi är känd för sitt välgörande källvatten vilket har satt orten på kartan. Här har många vackra spaanläggningar etablerats genom åren, varav Palazzio Fiuggi är det mest prominenta och exklusiva. Det exklusiva spahotellet kallades tidigare för Grand Hotel och var tillflyktsorten för det italienska kungaparet när Italien fortfarande var en monarki. Jag får chansen att se kungasviten där de brukade bo när de var på besök – en magnifik svit med en terrass som överblickar de omgivande bergen. 

Som namnet förtäljer är Palazzo Fiuggi ett grandiost palats med en vacker omslutande park. Hela anläggningen har nyligen renoverats och öppnade under det föregående året. En av representanterna på plats förklarar att de fortfarande håller på att komma in i rutinerna, något som jag inte lägger märke till då allt känns genomgående välplanerat.  

Palazzo Fiuggi-metoden 

Deras metod går ut på att förena holistiska traditioner med avancerad traditionell västerländsk medicin på ett integrerat tillvägagångssätt för att föryngra kropp, sinne och själ.  

När du bokar en vistelse här får du räkna med att det är en investering för din hälsa. Du väljer ett skräddarsytt program baserat på dina önskemål och vad du vill uppnå. Du kan välja mellan en rad olika medicinska tjänster, behandlingar och holistiska terapier. Några av inriktningarna du kan ha som grund för din vistelse är ”immuno boost”, ”longevity”, ”optimal weight”, ”deep detox” med flera. 

Mat som medicin 

Maten på Palazzo Fiuggi är utvecklad av Heinz Beck, en trestjärnig Michelinkock och Bio-energi-expert, i samarbete med professor David Della Morte Canosci: Palazzo Fiuggis Food Line. En meny som är baserad på bästa möjliga näring, resultat och hållbarhet. 

Gymmet här var tidigare en sal gjord för stora baler och vackra middagar, bara det gör att träningen känns lättare. De kunniga instruktörerna går igenom hela din kropp med individanpassade övningar. Under ett av passen jobbar vi med att förbättra hållningen där instruktören får din kropp i balans. De erbjuder även olika pass som yoga, pilates och en ledd vandring i naturen. 

Behandlingar 

I och med att Palazzo Fiuggi är ett ”medical spa” erbjuder de fler sorters behandlingar än vad ett spa vanligtvis gör. Här kan du bland annat ta blodprover som läkare analyserar och presenterar för dig. En av läkarna gör även hudanalyser som resulterar i förslag på behandlingar i den estetiska behandlings-katalogen. Utöver den medicinska delen som har stort fokus på ren hälsa har de även de klassiska behandlingarna du förväntar dig: massage, hamam, manikyr, Thalassotherapy. Thalassotherapy är uppdelad i tre olika pooler, varav den första är ”laddad” med salt och magnesium. En fantastisk känsla att flyta runt i. 

All personal jag träffar har både en seriös men vänlig framtoning där kvalité går före eventuella klyschor. Det är lätt att få kontakt och hjälp gällande allt det praktiska det innebär att göra ett besök på Palazzo Fiuggi. De olika behandlingarna skall schemaläggas, du konverserar gällande dina specifika matbehov och de är alltid tillmötesgående.  

Vacker miljö 

Någonting som bidrar extra till hela upplevelsen är den rika historien för platsen, den lugna orten Fiuggi och arkitekturen och inredningen. Stilen är opulent palats utan att kännas kall och främmande. All marmor smälter in i dova färgpaletter och mjuka heltäckningsmattor. Matsalen har högt i tak med fantastiska fresker och takkronor. Hela anläggningen har en mycket väl genomtänkt inredning. När du sitter i bastun blickar du ut mot Fiuggis äldre delar på en höjd och du ser de kringliggande bergen.  

För alla sinnen och själ 

Det är lätt att glömma bort att det finns mer än det kroppsliga. På denna plats har du möjlighet att även gå inåt, njuta av stillheten och stanna upp för ett tag. Ifall du besöker Palazzo Fiuggi på egen hand kan hela vistelsen bli till en meditativ vecka där du garanterat kommer tillbaka hem i ett helt nytt tillstånd. På plats har de även guru inom ayurveda och meditation. Detta går helt i linje med Palazzo Fiuggis koncept om att ta hand om både kropp och sinne. En av de finaste upplevelserna under hela vistelsen är en basturitual som kallas för Aufguss. Bastusittningen leds av en instruktör, en master, som häller eteriska oljor över de varma stenarna. Därefter använder han en handduk för att sprida värmen med de härliga dofterna mot gästerna. Gudomligt! 

Vem ska besöka? 

Detta är en anläggning utöver det vanliga. En lyxig plats för den som vill stiga in i en värld, där alla måsten försvinner och du får bli ledd in i njutning för alla sinnen. Det är en exklusiv miljö som passar sig bra för alltifrån unga par, vuxna som söker efter det lilla extra eller dig som vill nå djupare in i dig själv.  

Fakta om Palazzo Fiuggi 

Sann italiensk gästfrihet – ett kännetecken för Forte Village-teamet. Palazzos grundare, Lorenzo Giannuzzi, har utnyttjat sin 30-åriga expertis för att säkerställa att gästerna får bästa möjliga service i de mest lyxiga och meditativa omgivningarna.  

Utöver gästernas egna privata rum finns det många vackra delade utrymmen för att koppla av och ladda om, till exempel matsalen, biblioteket, te-rummet, spelrummet och biografen 

Ta sig hit 

Palazzo Fiuggi ligger femtio minuters bilresa från Rom och har exceptionella transportförbindelser, inklusive snabbtåget från Milano, och ett urval av internationella flygplatser bara en timme bort. 


Text: Patrik Bergfeldt