Ny astronomikryssning med Havila Kystruten

Alla som drömmer om att uppleva det vackra norrskenet med egna ögon kan glädja sig åt goda nyheter: De kommande två åren, under 2024–2025, är nämligen chanserna att få se de gröna och röda färgerna som sprakar på himlen särskilt stora. Detta enligt den norska forskaren Veronica Danielsen, som nyligen debuterade med boken ”Norrskenet – Aurora Borealis, människorna, myterna och vetenskapen”.


Havila Kystruten, som kryssar längs den norska kusten med fyra miljövänliga plug-in hybridfartyg, utlovar till och med norrskensgaranti för passagerarna: – Längs norska västkusten är vi långt borta från så kallade ljusföroreningar och under vinterhalvåret har vi ofta turen att få uppleva det vackra norrskenet ombord. Alla gäster som reser med oss på hela rundresan, från Bergen-Kirkenes-Bergen, mellan oktober och mars, har norrskensgaranti. Om det skulle visa sig att de trots att allt inte får uppleva det fascinerande naturfenomenet under resan får de en ny gratis kryssning, på sex eller sju nätter kommande vinter, berättar Lasse Vangstein, Kommunikations- och marknadsdirektör på Havila Kystruten.


Havila Kystruten arrangerar också olika utflykter där det finns goda chanser att få uppleva norrsken ute i den vackra norska naturen. Som till exempel hundspannsturer och snöskoterutflykter mitt i den mörka polarnatten.


Under 2024 erbjuder Havila tre specialframtagna astronomi-paketresor, där astronomer medverkar på fartygen och berättar om astronomi; norrsken, månen och stjärnorna. Specialkryssningarna avgår 2 mars och 30 oktober 2024.