Norwegian tipsar om några av Europas bästa julmarknader

Julen närmar sig med stormsteg och för att komma i julstämning kan man besöka några av Europas bästa julmarknader. Norwegian tipsar här om några av de mest populära julmarknaderna som bara ligger ett par timmars flygresa bort.  

– Det finns en stor efterfrågan på resor till utländska destinationer i Europa i november och december. Det är många som vill komma i julstämning nu när många julmarknader är tillbaka och det är särskilt långhelger som är populära, säger Magnus Thome Maursund, EVP Network, Pricing & Optimisation på Norwegian.  

Norwegian tipsar om julmarknader i tre storstäder:

London
London är många svenskars favoritstad och det gäller även när man ska besöka julmarknader. I London finns det inte bara flera olika julmarknader att välja bland, utan även stora shoppingstråk, ett stort utbud av restauranger och ett fantastiskt uteliv. Allt detta gör London till ett självklart val för många julentusiaster. De mest populära julmarknaderna är Hyde Park Winter Wonderland och Leicester Square Christmas Market. Den konstintresserade kan besöka julmarknaden på Tate Modern. Ett annat tips är att besöka hippa Old Spitalfields Market som ligger i East London.


Budapest
 
I Budapest finns både traditionella ungerska julmarknader och spektakulära ljusshower. Här finns både traditionell ungersk mat och fina hantverk. De mest kända julmarknaderna i Budapest finns vid Vörösmarty-torget och vid St. Stephen’s Basilica – båda är centralt belägna. Lite längre bort vid Óbuda-torget finns en lite mindre men väldigt charmig julmarknad och det finns fler mindre julmarknader som man kommer till när man strosar runt på de lite mindre gatorna.

Prag 
I den tjeckiska huvudstaden finns det flera julmarknader som är omgivna av vackra renässansbyggnader. Den mest kända ligger vid torget i Gamla Stan och där finns både hantverk, julkryddor och tjeckisk julmat. I den nyare delen på Vaclavsplatsen finns en annan populär julmarknad som har ett stort utbud av mat och dryck. Exempel på mindre julmarknader är Havelske trziste, Nameste Miru och Namesti Republiky.

Tips för trygg och smart julshopping i utlandet: 

Betala alltid i lokal valuta
Det är alltid är billigare att betala i lokal valuta, både i butik och när man ska ta ut kontanter. Man får som regel betydligt sämre växlingskurs när man inte betalar i lokal valuta, något som lokala butiker och minibanker tjänar pengar på men som blir dyrare för dig som betalar.    

Betala med kreditkort 
När du ska betala, undvik att använda betalkort som är kopplat till ditt konto. Genom att betala med kreditkort kan du kontrollera att beloppet stämmer innan du betalar till kreditkortsföretaget. Om du skulle råka ut för bedrägeri är det enklare att få tillbaka pengarna om du har betalat med kreditkort. Det är även smart att ta med två betalkort som förvaras på olika ställen om du skulle bli av med eller bestulen på ett av dem. 

Våga förhandla 
Om du ska handla på julmarknader kan det vara värt att försöka förhandla priset. Köper man flera saker samtidigt kan man ofta få mängdrabatt och det gäller även om man är flera som handlar på samma ställe. 

Trevlig resa!
Norwegian flyger direkt till många destinationer i Europa som erbjuder julmarknader och julshopping, inklusive London, Prag och Budapest. Boka biljetter på www.norwegian.com