Kaos på scen när Peter Pan går åt helvete

Föreställningen Peter Pan går åt helvete, i regi av succéregissören Edward af Sillén, spelas på Cirkus i Stockholm och ger sig även ut på en omfattande Sverigeturné. I huvudrollerna ser vi en stjärnspäckad ensemble bestående av bland andra Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Ola Forssmed, David Batra, Clara Henry, Anton Lundqvist och Hampus Nessvold.  

Edward af Silén berättar för oss hur idéen om att sätta upp Peter Pan går åt helvete uppstod.  

Jag har länge velat göra en riktigt galen komedi i storstäderna, och en hyllning till den fysiska komiken. Det här materialet kändes perfekt. En möjlighet att få göra något som den svenska publiken aldrig sett förut, och ta ut svängarna mer än någonsin. För när det går åt helvete för det här gänget på scen så går det verkligen åt helvete. Skadeglädje är ju den sannaste glädjen!  

Edward berättar vidare hur processen fram till en färdig föreställning varit. Vi har jobbat noggrant och fokuserat, alltid med en stuntexpert med i repsalen eftersom materialet är så extremt fysiskt krävande. Om någon går fel så kan de skada sig på riktigt. Hårt jobb alltså, men med enormt mycket skratt.   

Clara Henry spelar den högpresterande, teaterälskade, bekräftelsetörstande Sandra, som i sin tur spelar storasyster Wendy. Clara berättar vidare att hon inte riktigt förstod vad hon gav sig in på när hon tackade ja till rollen. – Både ja och nej. Det förstår man väl sällan i mitt yrke, men Edward gjorde ett bra jobb i att förklara vad föreställningen gick ut på när jag fick frågan i våras. Jag var helt införstådd i den fysiska utmaningen, men jag kunde nog aldrig ha gissat antalet blåmärken jag skulle dra på mig.  
 
Men det var ändå självklart att Clara tackade ja. – Jag har länge velat jobba med Edward, tycker det är galenskap att vi inte jobbat tillsammans tidigare. Och med den här ensemblen, och den här humorn, och hur alla fullkomligt kastar sig ut i vår dödsfälla till scen… det var ett solklart ja tack.  

Ola Forssmed spelar Christer som är regissör och konstnärlig ledare för Teater Thalia från Gnesta som ska sätta upp Peter Pan. Min karaktär Christer har sedan själv tagit på sig att spela rollerna Pappa George Darling och Kapten Krok. – Ni hör ju att Christer är mycket blygsam, berättar Ola och skrattar lite lågmält. 

Både Clara och Ola uppskattar verkligen teamet och kollegorna på scen. – Det roligaste jag gjort på länge. För att inte tala om alla tekniker bakom scen, som får alla våra stunts och missöden att fungera. Det är ett skitfint team som jag älskar att både jobba och umgås med, säger Clara. – Det roligast är att vi är en så bra ensemble, som vårdar föreställningen som en nyfödd bebis, fyller Ola på med. 

Edward tillägger att det är just det tekniska och fysiska momenten som varit den största utmaningen.   

Skådisarna har så mycket blåmärken att jag ibland blev orolig på riktigt. Haha. Visst är det härligt när man offrar sig för konsten! Jag älskar det här gänget på scen enormt. De satsade och vågade.  

  

Peter Pan går åt helvete hade premiär den 19 januari 2023 på Cirkus i Stockholm och åker sedan på turné till Halmstad, Karlstad, Linköping, Örebro, Västerås, Malmö och Göteborg och spelas fram till 14 maj 2023. I huvudrollerna ser vi Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Ola Forssmed, David Batra, Clara Henry, Anton Lundqvist, Hampus Nessvold samt Andreas T Olsson.