Hotel Riesen – i hjärtat av Stockholm

Gamla Stan i Stockholm är på många sätt epicentrum för den tillreste turisten. Alla som besökt Stockholm har någon gång besökt Gamla Stan, något annat är nästan ofrånkomligt. Här i Gamla Stan på Skeppsbron med utsikt över Stockholms vatten ligger det mysiga och genuina Hotel Riesen. 

Det är mörkt ute när vi kliver in genom glasdörren på Hotel Riesen. Ute är det minusgrader men så snart vi satt den första foten innanför hotellets väggar slår värmen emot oss. Det är varmt här inne i två bemärkelser. Det är självklart plusgrader här inne, betydligt varmare än ute men framför allt så är det en väldigt varm och välkomnade lobby. Det känns nästan som att komma hem till någon. Komma hem till någon som man längtat efter. 

Vi öppnar dörren till ett stort och ljust rum. Till vår förtjusning så har vi fått ett hörnrum med utsikt över Stockholms vatten och Skeppsholmen. Jag slänger väskan på sängen och ser mig direkt om efter minibaren. Precis som på många hotell så är den dold i sängbordet. Egentligen en ganska oklar placering, säng och bar känns egentligen inte som en klockren kombination. Jag skvätter upp en whiskey, sparkar av mig skorna och med ett lätt skutt slänger jag mig på sängen. Nu infinner sig en av mina absoluta favoritstunder. Den timme då vi ska göra oss i ordning på hotellrummet innan vi ska be oss i väg på festligheter. Vi klär upp oss, lyssnar på musik, dricker ett glas och gör oss fina inför kvällen. Just ikväll är det Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Som alltid blir det stressig, så med andan i halsen beger vi oss i väg mot en snabb fördrink innan galan tar vid. Det finns något fint med att se alla uppklädda och förväntansfulla gäster på Guldbaggen. Lika jobbigt är det att se alla besvikna ansikten efteråt hos de som ej fick några priser trots nomineringar. Inledningsvis var alla vänner, men nu finns det vinnare och förlorare. Trots detta blir det en fantastisk efterfest med middag, musik och dans. Efter ett par timmar börjar hotellsängen locka och vi lämnar efterfesten på Hasselbacken och beger oss tillbaka till Gamla Stan. 

Ljuset tränger igenom gardinerna som vi alltför slarvigt dragit för fönsterna. Innan frukost så bestämmer vi oss för att göra ett snabbt besök en trappa ner där Tjärn återfinns. Det är hotellets relaxavdelning som är vackert omgärdad av tegelstensvalv, vilket ger en känsla av att vi precis tagit oss till en sjö långt in i skogen. Vi sätter oss i bastun och varvar det med att doppa oss i den 15 gradiga poolen. Nu vaknar vi till ordentligt och magarna börjar kurra. 

Frukosten har allt man kan önska sig. Mina personliga favoriter på frukostbordet är alltid surdegsbröd, frukt och gravad lax. Här finns allt det och mycket annat. Ett extra plus i kanten får hotellet för servicen när vi kommer till restaurangen. Personalen tar emot och visar oss till ett bord samt serverar oss all dryck. Det känns välkomnande samtidigt som vi sparar en springrunda till dryckesbuffén. 

Vi checkar ut. Arbetsdagen kan börja. 


Text: Filip Jarl