Gör plats på scen för Broadwaymusikalen Annie

Den klassiska och uppskattade Broadwaymusikalen Annie sätts upp på Lisebergsteatern i Göteborg under hösten 2022. Genom åren har Annie tolkats i flertalet filmer och på stora scener världen runt. Det är en familjeföreställning full med sång och musik som passar flera generationer. Under våren 2022 spelas föreställningen på Intiman i Stockholm för att sedan flytta ner till Göteborg.  

– För mig så är Annie familjemusikalernas familjemusikal. Den har ett par kända låtar, lagom spännande och barnen står tydligt i fokus, säger Kålle Gunnarsson regissör. 

Musikalen Annie är en gripande solskenshistoria där handlingen utspelar sig i 30-talets Amerika, mitt i den djupa depressionen. Här får vi följa den föräldralösa flickan Annie som bor på ett barnhem på Hudson Street som styrs av den lätt alkoholiserade Miss Hannigan. Då hon inte alls är särskilt förtjust i barn, styr hon barnhemmet med järnhand. Annie tar varje tillfälle som ges att rymma. En dag kommer plötsligt privatsekreterare Grace Farrel in på barnhemmet och erbjuder Annie att få följa med hem till miljardären Oliver Warbucks, stadens rikaste affärsman, och spendera julen där. Tillsammans med Grace visar han Annie andra sidor av livet och tillsammans upplever de glädje. Mr Warbucks vill adoptera henne, men Annie har inte gett upp hoppet om att en dag återförenas med sina föräldrar. Med hjälp av en silvermedaljong och ett brev hoppas hon hitta sin biologiska mamma och pappa.  

Kålle Gunnarsson som är regissör har jobbat med scenframträdanden i 35 år och ser stora fördelar med att arbeta med barn.  

– Det finns väldigt mycket positiva saker med att jobba med barn. Vuxna har lärt sig mycket teknik där barn har spontanitet och en spelglädje som ofta inte finns på samma sätt hos vuxna. Man kan bli helt golvad av barnskådespelare som gör det så naturligt, och är så fördomsfria. Det är helt enkelt lite naturligare att jobba med barn. 

På Intiman i Stockholm spelas Annie av Juliette Glader och Kimberly Rydberg. De följer inte med till Göteborg utan där ska nya barn, genom audition, spela i musikalen. Men båda har verkligen trivts i rollen.  

– Det svåraste har varit att ha hand om en hund på scenen och att lära sig mycket manus. Men framför allt så är det jättekul, säger Juliette. 

Utöver nya ensemblen så lyfter Gunnarsson fram att det mesta i föreställningen kommer vara sig likt när den flyttar från Stockholm till Göteborg. 

– Jag är jättenöjd med föreställningen i Stockholm. Jag har inget behov att vrida och ändra på den. Jag vill verkligen känna den klassiska Annie-föreställning så man verkligen känner igen sig. Så kommer jag jobba även i Göteborg. Det blir helt nya skådespelare men annars samma föreställning. 

Annie spelas i Stockholm på Intiman mellan 14 april och 8 maj. Den 16 september är det premiär i Göteborg på Lisebergsteatern.