Gärsnäs lanserar bordskollektion Nordan designad av Bernadotte & Kylberg

I mars 2022 lanseras Nordan – resultatet av Gärsnäs första samarbete med designduon Bernadotte & Kylberg. Nordan är en mångsidig svensktillverkad premiumkollektion bestående av två soffbord producerade i Gärsnäs egna fabrik på Österlen.  
 
När Gärsnäs och Bernadotte & Kylberg började diskutera ett samarbete stod det snart klart för båda parter att det skulle utmynna i en kollektion av soffbord som är nytänkande i både design och material – och som var utmanande att skapa för såväl formgivare som producent.  

– Anledningen till att det blev just bord är att Gärsnäs har producerat väldigt många stolar genom åren, men både vi och de kände att det saknades bord i samlingen. Vi arbetar alltid utifrån devisen att vi ska utmana både oss själva och kunden – lyckas vi med det kan vi få fram en verkligt unik produkt, förklarar Bernadotte & Kylberg. 

– Att samarbeta med Bernadotte & Kylberg var lockande av flera skäl. De förenar god form med tankar om hög kvalitet och funktion. Dessutom var det intressant för att de inte arbetat så mycket med möbler tidigare, vilket kan leda till spännande resultat och lösningar, säger Dag Klockby, vd på Gärsnäs 

I mitten av bordet finns en nedsänkt mässingslåda som kan rymma planterade örter, eller utsmyckas med stenar, ljus eller mindre designobjekt. En stor bordsskiva kan ofta upplevas ödslig, men mässingslådan skapar en direkt livfullhet som gör att den automatiskt hamnar i blickfånget och inbjuder till diskussion. 

Materialen, masurbjörk och mässing, är utvalda både för premiumkänslan och för sina hållbara egenskaper – det är material som håller för tidens gång. Masurbjörk har dessutom ett vackert grafiskt mönster som bryter alla de räta linjerna på bordet. Det grafiska mönstret blir på så sätt ett naturligt komplement till det skuggspel som skapas om till exempel vete, havre eller högt gräs placeras i mässingslådan. 

– Masurbjörk i kombination med mässing är material vi känner oss hemma med, de passar väl ihop och har dessutom förekommit tidigare under Gärsnäs långa produktionshistoria, säger Dag Klockby.  
 
En annan detalj som tveklöst drar blickarna till sig är bordets åttakantiga ben med randiga strumpor av mässing. Benen är utformade för att bryta ljuset och framhäva bordets skarpa och räta linjer. 

– Vi anser att bordsben sällan får den uppmärksamhet de förtjänar och därför kände vi att vi ville lägga mycket energi på att skapa ben med mycket karaktär, som samspelar med resten av bordet och mässingen i lådan, därav benens randiga mässingstrumpor. Tillsammans ger denna symbios bordet en tydlig karaktär och stark identitet, säger Bernadotte & Kylberg. 

Benens form gjorde också att designduon vidareutvecklade sin idé och skapade två versioner av Nordan där det ena bordet har en oktagonal form och det andra en mer klassisk rektangulär form. Gärsnäs har aldrig tidigare tillverkat ett liknande bord med oktagonal form. Bordet är dessutom väldigt svårt att tillverka – det krävs exempelvis enorm precision för att få till de randiga mässingstrumporna på benen. 
 
– Vi gjorde det inte lätt för Gärsnäs, men Gärsnäs har en gedigen historia där det superba möbelhantverket alltid varit den ledande stjärnan. Det har inspirerat oss både i val av material och funktioner, eftersom vi visste att Gärsnäs skulle klara att leverera det, säger Bernadotte & Kylberg. 

– Design för oss är mer en fråga om hållbarhet, att möbler skall kännas både samtida och eviga, med andra ord modernt funktionella och aldrig gå ur tiden. Möbler som åldras med värdighet och som kan gå i arv är alltid värda att satsa på, säger Dag Klockby.