Erik Pändel – om karriären, framgångsfaktorerna och sina bästa karriärtips

Bilder: Douglas Solberg

Med många år inom från hotell- och restaurangbranschen har Erik Pändel stor erfarenhet av att utveckla koncept för destinationshotell. Nyligen har han tillträtt som vd på anrika Grand Hotel Saltsjöbaden och kommer dessförinnan från det prisbelönta hotellet Scandic Haymarket. Vi har fått en pratstund med Erik Pändel om hur resan sett ut dit han är idag. 

  

Hej Erik, för de som inte känner till dig. Vem är Erik Pändel? 

En väldigt lojal, envis och hyfsat principfast kille som gillar att utmana sig själv.  

 

Du har precis tagit över rollen som vd på Grand Hotel Saltsjöbaden, hur känns det? 

Det känns spännande, utmanade och ärofyllt.  

  

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap? Har du några ledord? 

Kanske egentligen är en fråga att rikta till andra. Men jag vill och strävar efter att vara tydlig, inkluderande, positiv och passionerad. Ledord, skulle kanske vara ramar och kramar. 

  

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 

Jag skulle faktiskt säga att det inte finns en vanlig dag. Allt mellan budgetarbete och möblering. 

Du har många års erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen och arbetat både nationellt och internationellt. Berätta om din bakgrund och hur du kommit hit du är idag! 

Jag har en bakgrund inom restaurang och allt började lite av en slump. Det var väl lite via min far som varit kock, F&B och krögare hela sin karriär men det började främst via en klasskompis pappa som drev en nattklubb i Uppsala där jag är född och uppväxt. Jag började min karriär på hans nattklubb i grovdisken som 17 åring. Det ena ledde till det andra och efter några år i Åre och Frankrike så landade jag på Operakällaren/Café Opera som kaxig 22-åring bakom baren, där kaxigheten snabbt byttes ut mot ödmjukhet. Där blev jag kvar i 10 år och avslutade de sista 5 åren som Barchef för Operakällaren AB. Sedan fick jag ett erbjudande om att driva ett hotell i Frankrike så jag packade bilen och flyttade tillbaka till Frankrike och blev kvar där 2 år. Efter 2 år knackade hemlängtan på dörren och jag vände blicken mot Sverige igen, närmare bestämt Stockholm och Haymarket By Scandic. Efter 4 år på Haymarket ringde telefonen och det var Marc Solberg i andra änden av luren. Marc är en del av ägarfamiljen till Grand Hotel Saltsjöbaden. Det är snabbversionen av min bakgrund. 

Hur jag kommit hit där jag befinner mig idag är att jag alltid har värnat hårt om mitt varumärke. Jag har haft som mål att bli synonym med kvalitet och ärlighet. Jag har alltid kommit 30–40 minuter innan mina pass börjar för att säkerställa att min ’’mise en place’’ är perfekt, jag har alltid stannat längre när passet tagit slut för att kunna lämna min station på bästa sätt. Har alltid letat efter möjligheter att bli bättre/bäst på det jag tagit mig an. En annan faktor jag tror är viktig är att jag alltid har gått in med inställningen att behandla alla arbetsplatser som att jag själv ägde dom. Varje krona räknas. Jag upplevs nog ibland som ”en jobbig jävel” eftersom jag ständigt ifrågasätter detaljer och utgifter i strävan efter att bli bättre. Den sista stora faktorn tror jag är att jag alltid försöker anställa och omge mig med människor som är bättre på saker än vad jag är.  

  

Finns det något du är extra stolt över i din karriär? 

Utmärkelsen Sveriges bästa enskilda hotell som vi vann med Haymarket. 

  

Senast kommer du från det prisbelönta hotellet Scandic Haymarket som Food and Beverages manager. Vilka lärdomar tar du med dig från den tiden?   

Oj, jag lärde mig massor där, en ny nivå av struktur, speciellt ekonomisk struktur. Scandics personalvård är unik skulle jag vilja säga, väldigt inspirerande. Sedan fick jag mig världens bästa chef och mentor i Jessica Norgren som var General Manager på Haymarket. Jessica kom från en annan bakgrund än mig. Då jag är eller var mer skolad i gamla skolans restaurangvärld i ett hårt klimat så fick Jessica mig att mjukna och i större utsträckning värna om de mjuka värdena. Jag blev mycket bättre på att hylla människor i min omgivning.   

  

Destinationshotell är ju något som kan betraktas som en genomgående röd tråd i din karriär. Vad skulle du säga skiljer ett destinationshotell från ett vanligt hotell och vad är enligt dig framgångsfaktorerna för ett lyckat koncept hos ett destinationshotell? 

Skillnaden mellan ett destinationshotell mot ett cityhotell är att gästen i större utsträckning ”flyttar in’’. Du är med gästen till frukost, lunch och middag, gästresan blir längre och svårare att göra 100% eftersom hotellet i sig ska vara en destination, och det driver en högre förväntan hos gästen. Driver du hotell i stan checkar gästen in på eftermiddagen och i stort sett sover bara gästen på rummet för att sedan checka ut dagen därpå. Där är staden destinationen i större utsträckning än hotellet i sig. 

  

Jag tror inte att framgångsfaktorn skiljer sig mellan ”vanliga” hotell och destinationshotell. Alla (med stor plånbok) kan bygga ett hotell och göra fina rum och trendiga koncept, nyckeln är att fylla hotellet med medarbetare som är beredda att gå den extra milen, att ge gästen det lilla extra, människor som inte nöjer sig med ”vanlig service” för det erbjuder ”alla”. Jag vill att alla medarbetare ska våga kliva utanför boxen och våga ta egna initiativ med gästens bästa i åtanke även om det bryter mot någon rutin.  

  

Du är bara 37 år och har minst sagt hunnit med mycket! Finns det något du önskar att någon sa till dig i början av din karriär?  

Försök inte ge vatten till en Giraff som inte vill dricka. 

  

Vilka är dina tre bästa karriärtips? 

  • Driv verksamheter som att det gällde dina egna pengar och din egen produkt.  
  • Gör alltid ditt bästa.  
  • Omge dig med människor som är smartare än vad du är.  

Vad gör du för att ladda batterierna? 

Tränar, kramar mina söner och min fru, åker skidor/cykel/MC. 

  

Berätta om ett favoritresmål i Sverige! 

Utan tvekan Åre det är mitt andra hem. 

  

Berätta om ett favoritresmål utanför Sverige! 

Val-d’Isère, enligt mig världens bästa skidort.  

  

Vi närmar oss ett nytt år. Vad ser du mest fram emot 2023? 

Kunna prata med min yngsta son och att gifta mig med min fästmö Ängla.  

  

Faktaruta: 

Ålder: 37 

Familj: Min fästmö Ängla, Sönerna Wilde och Benji.  

Bor: Tranholmen 

Intressen: Allt som går fort på två hjul eller två plankor.  

Arbetar idag: Vd på Grand Hotel Saltsjöbaden.