”Det här kan du äta, det här dör du av”

Trots att denna upplevelse ligger många år tillbaka i tiden glömmer jag den aldrig. Helt enkelt av den anledning att den var så otroligt dålig, rent servicemässigt. 

Jag och mina dåvarande kollegor besökte en välrenommerad restaurang i vår huvudstad. Vi hade ringt dit i förväg för att höra om de ville att vi skulle förbeställa maten eftersom vi var ett större sällskap, men det behövde vi inte tydligen. 

Redan när vi sätter oss till bords i den nästintill tomma lokalen den söndagskvällen märker vi att kvinnan som ska servera oss, verkar tycka att det är jobbigt för att vi är så många. 

Vi, hotell & restaurangmänniskor, är vana restaurangbesökare och vill göra beställningen så smidig som möjligt och beställer in massor av smårätter som vi ska dela på. 

Vi informerar om att vi har en nöt- & skaldjursallergiker i sällskapet (vilket vi också gjorde innan vi kom), och blir väldigt förvånade när vi får in de första rätterna och det saknas uppläggningsbestick att ta maten med. När vi påpekar detta suckar kyparen och menar att vi har ju egna bestick att ta med. Att det inte är så lämpligt att ta med sin egen gaffel när en är allergisk mot några av rätterna verkar inte ha slagit henne. 

När min allergiska kollega frågar vad hon kan äta och inte äta säger kyparen: ” Det här kan du äta, det här dör du av…”. Väldigt pedagogiskt och trevligt… 

När vi frågar om det är nötter i en av rätterna som ser ut att ha nötter som garnering gissar hon sig till att det inte är nötter i. Känns ju tryggt. Vi försöker säga lite fint att det kanske vore bra om kocken kom ut och presenterade rätterna så att det blev helt rätt, men det skulle hon minsann inte se till. Kyparen glömde vissa drycker och kom på det halvvägs in i middag och sa då: ”Du vill väl inte ha din dryck, nu eller?!”  

När nästa omgång med rätter dukades upp på bordet upprepades hennes mindre trevliga sätt och osäkerheten vad allergikern kunde äta. 

När vi till sist skulle betala kände hon nog själv att det blev för mycket så hon bad sin kollega att ta betalt. 

Det som är så synd är att maten var jättegod men den här upplevelsen med urusel service gjorde att ingen av oss ville gå dit igen, och vi har ju alla återberättat detta för, inte bara en person, utan flera. Och den finns fortfarande färskt i mitt minne trots att det nu var 20 år sedan. Jag hoppas att kyparen kom på att hon skulle passa bättre i en annan bransch, strax efter detta. 

Som tur är har jag varit med om väldigt många suveräna serviceupplevelser efter det. Har du någon upplevelse som du aldrig glömmer?

Elin Moritz har över 20 års erfarenhet från mötesbranschen och driver mötesnätverket och bokningsförmedlingen Skånska Möten