Hôtel Eggers – ett landmärke i Göteborg

Ett stenkast, ett realistiskt och riktigt stenkast, ifrån tågcentralen i Göteborg ligger klassiska Hôtel Eggers. Mitt på Drottningtorget har hotellet legat sedan 1859. Det känns direkt när man ser hotellet. Byggnaden är anrik och klassisk och de historiska vingslagen går inte att ta miste på.  

Vi kliver in på hotellet och möts av en lobby som för tankarna till en annan tid och ett annat rum. Det är mycket färg och tyger som i stor utsträckning går åt rött. Det är varmt och hemtrevligt. Lobbyn är full av kontorslösa personer som tittar ner i datorer, några få samtalar med varandra. Allt känns trots sin historiska anda nytt och fräscht. Det går inte att stå emot lobbyn så innan vi checkar in slår vi oss ner och skickar i väg ett par mejl.  

På andra våningen med utsikt över Göteborgs gator ligger vårt rum. Vi tilldelas Borg-rummet. Tydligen så spelades ett par scener ur Björn Borg-filmen från 2017 in i rummet. Björn Borgs ständiga rival Johan McEnroe som i filmen spelad av Shia LaBeouf är den som i filmen bor och vistas i rummet. Det känns ändå som en rolig anekdot. I ett annat rum har Håkan Hellström spelat in en musikvideo och det rummet heter såklart därför Håkan Hellström-rummet. Det ger rummen lite karaktär och historia, ett smart drag. Rummet är väl tilltaget och genomgående väldigt fint. Här finns allt som man kan förvänta sig av ett hotell från 1859 som kristallkronor, sammetssoffa och mörka träslag. 

Bakom de bastanta sammetsgardinerna i rött gömmer sig en egen balkong med utsikt över Göteborgs gator. Ute på gatan avlöser spårvagnarna varandra på löpande band. En upplevelse som förstärker känslan av att man befinner sig i Göteborg. Det känns nästintill för bra, nästan som att det är iscensatt för att besökarna ska få rätt göteborgskänsla. Mörkret sänker sig över Göteborg och staden somnar in.  

Morgonljuset strålar mot balkongen och det är oundvikligt att kunna motstå en första morgonkaffe på balkongen innan frukost. I lobbyn serverar hotellet alltid kaffe, vatten, fika och frukt. Dagens första kopp kaffe är lättåtkomlig och från balkongen med kaffe i handen visar hotellet upp sig från sin bästa sida. 

Hotellfrukostar är i mångt och mycket en inbördes tävlan mellan hotell. Vem kan erbjuda störst utbud med flest valmöjligheter. Hôtel Eggers är inget undantag. Det finns inget att invända emot, även om korv och bacon för egen del hade kunnat utgå. Men det tycker uppenbarligen inte bordsgrannarna som förser sig och lämnar fruktfaten orörda – vi är alla olika. Hotellrestaurangen där frukosten intas är en förlängning av stilen i lobbyn. Det är karaktäristiskt och hemtrevligt på samma gång. Vi sitter länge, tar en omgång frukost till, läser tidningen och planerar för en dag i Göteborg. Innan Göteborg väntar så ska man lämna in nyckeln i receptionen under tiden man vistas utanför hotellet. Det är något man vill då nyckelringen är en klassisk hotellbricka på ett antal hektogram. Det finns något befriande i att hotellet inte övergått till fula identitetslösa plastbrickor. Hôtel Eggers är sannerligen ett landmärke för Göteborg och det är verkligen lätt att förstå varför hotellet finns kvar efter mer än 160 år.  


Av: Filip Jarl