Amsterdam – där historiens vingslag och nya trender möts

Amsterdam, en plats fylld av historia och mystik kring sig tack vare sin liberala politik. En stad som överraskar i dess skönhet, charm och stora utbud av upplevelser. Under en weekend besöker vår resereporter Patrik Bergfeldt två helt olika hotell, pittoreska Villa Nicola och grandiosa Sofitel Legend the Grand Amsterdam. 

Innan den här resan trodde jag att hotellen skulle stå i centrum av upplevelsen, jag var inte beredd på vilket starkt intryck staden skulle ha. Amsterdam är helt nytt för mig som resmål. Staden har en dockhus-liknande charm med alla dess små kanaler och vackra historiska byggnader. Amsterdam skall ha ännu fler kanaler än Venedig, vilket inte förvånar mig efter alla broar jag passerat över under besöket. 

Villa Nicola – där genuina möter fashion 

Lilla och överbedårande Villa Nicola drivs av dess ägare Werner Nijenhuis som har en bakgrund inom mode och modellindustrin. Det förvånar mig icke när jag ser den vackra inredningen som Werner planlagt helt själv. Villa Nicola ligger precis inom ramen för stadskärnan med närhet till allt utan att behöva trängas med turisterna.  

En byggnad med anor från 1900-talet som utstrålar en svunnen tid i kombination med modern trendkänslighet. En unik blandning av vintage och modernt, högt och lågt, avantgardism och tradition. 

”Från det ögonblick jag satte min fot i den här byggnaden visste jag att den hade en otrolig potential. Ett exklusivt B&B där gästerna får bli bortskämda. En mötesplats för människor från hela världen. En perfekt bas för alla som vill bli fängslade och hänförda av Amsterdam.” – Werner, ägare Villa Nicola 

Ett stenkast bort från Villa Nicola finner du många kända museer som Rijksmuseum, Van Gogh museum och Moco museum. Alla besöker jag med hjälp av mitt ”I amsterdam city card”. Med ”I amsterdam City Card” upptäcker du Amsterdam enkelt. Du får tillgång till alla stora höjdpunkter och mer än 70 museer, kollektivtrafik, en kryssning och cykeluthyrning.  Du hoppar över långa köer, sparar pengar och får exklusiva rabatter på restauranger, sevärdheter och konserter. 

Hotellfakta 

Det finns 2 st sviter, Urban och Garden, båda skapade i en atmosfär som speglar stadens mångfacetterade karaktär: distinkt, udda och harmonisk.  

Urban Suite på Bel-etage, består av ett sovrum, ett modernt badrum och en bekväm lounge. En spirande romans mellan konst och modernitet. 

Garden Suite, en oas av lugn på 60 kvadratmeter bestående av en lounge, ett charmigt sovrum och ett rymligt badrum. De franska dörrarna öppnar upp mot en skyddad och intim innerträdgård. 

www.villanicolaamsterdam.com  

Konst, kultur och mat 

Amsterdam har så mycket att erbjuda i form av konst, kultur och mat. Några fantastiska platser som jag besökte var Anne Franks hus och det judiska kvarteret där du också hittar judiska museet samt den portugisiska synagogan. I det judiska museet får du bland annat massor med intressant kunskap om judarnas historia i staden samt att det finns ett mysigt café där man kan prova olika specialiteter. 

Lunch på Café Americain 

Café Americain är ett art deco-brasserie med historiska anor och en stor dos personlighet. Jag testade läckerheter från lunchmenyn som bjuder på en modern och fräsch twist på populära rätter med holländska, lokala råvaror. Caféet är en del av Hard Rock Hotel Amsterdam American, som ägs av Eden Hotels. Hotellet är bland annat känt för sina många Hard Rock memorabilia, som prisade ägodelar från artister som Elton John, Slash och John Lennon. 

Historiskt har många kända personer besökt Café Americain för umgänge, inspiration och underhållning. En plats väl värd att besöka både för sin välsmakande mat som sin vackra inredning. Nästa gång jag är i Amsterdam planerar jag att göra ett nytt besök för att testa den uppmärksammade frukosten. 

www.cafeamericain.nl/en  

Sofitel Legend The Grand Amsterdam 

Princenhof, som hotellbyggnaden heter har fungerat bland annat som regeringssäte för Amsterdam men år 1992 förvandlades byggnaden till hotell Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Renoveringen fick kosta vad den ville, allt skulle bevaras och byggnadens historia skulle lyftas fram varsamt. Hotellet har 178 rum, inklusive 52 lyxsviter med egen butlerservice. Jag hade lyckan att få testa en av deras lyxsviter som har en harmonisk blandning av tradition och modern fransk design.  

I hjärtat av staden, mellan två av de äldsta kanalerna och nära det kungliga palatset, hittar du hotellets vackra lyxsviter, Canal House-sviterna. De tolv sviterna ligger i tidigare hem för kända holländska amiraler och tar dig tillbaka till1600-talet. De kännetecknas av tidlös elegans, takbjälkar i trä, varma höstfärger och en subtil blandning av klassiska och moderna möbler.  

Hotellet har flera restauranger, Bridges, Oriole Garden Bistro, Garden Terrace, Library ”Or” och The Flying Dutchman. Den utsökta hotellfrukosten är en blandning av en dignande buffé och exceptionella ala carte-rätter. Väl värt ett besök för alla som besöker Amsterdam. 

Fakta om hotellet 

Det rika arvet från platsen har bevarats noggrant, samtidigt som man säkerställer att boendet är utrustade med den avancerade teknik som förväntas av resenärer. Hotellet är känt för sitt spa, som erbjuder både behandlingar, ett välutrustat fitness center och en inomhuspool.

www.sofitel-legend-thegrand.com

Transport 

Norwegian flyger direkt till Amsterdam med fördelaktiga priser från Arlanda. Flygresan gjordes i samarbete med Norwegian som erbjuder en förstklassig service till rimliga priser. Flygresan var punktlig och smidig från början till slut. 

Boka din resa enkelt i Norwegians App eller på https://www.norwegian.com/se/